Autovisie
Autovisie Nieuws 23 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Duitsland dreigt typegoedkeuring vorige Audi A8 in te trekken

De Kraftfahrt-Bundesamt (KBA), het Duitse equivalent van de RDW, dreigt de typegoedkeuring van de vorige Audi A8 in te trekken. In die generatie van de luxesedan is bij de V6-dieselmodellen sjoemelsoftware aangetroffen.

duik-in-de-prijslijst-audi-a8-4

Niet alleen in de A8 overigens. De KBA heeft Audi de opdracht gegeven om zo’n 127.000 exemplaren van de A4, A5, A6, A7, A8, Q5 en Q7 terug te roepen. Het gaat dan alleen om de varianten met een 3.0 TDI Euro 6-motor.

SCHONER PROGRAMMA

Volgens de KBA is er in die krachtbron nog steeds software aanwezig die overschakelt op een schoner programma als de auto aan een emissietest wordt onderworpen. In de praktijk is de zescilinder dus ‘viezer’.

TYPEGOEDKEURING A8

De V6-dieselvariant van de vorige generatie Audi A8 (2010 – 2017) zou zelfs zoveel stikstofoxide uitstoten dat een simpele fix onmogelijk is. Daarom zou de KBA hebben gedreigd om de typegoedkeuring van de luxesedan in te trekken, zo meldt de Duitse krant Bild am Sonntag.

duik-in-de-prijslijst-audi-a8-1NAUWE SAMENWERKING

Audi zegt dat het al maanden nauw samenwerkt met de KBA om onregelmatigheden in dieselmodellen te ontdekken. De fabrikant meldt dat de terugroeporder van de Duitse RDW uit die onderzoeken voortkomt.

PRAKTIJKEMISSIES

Van de 3.0 TDI-motoren van Audi was al eerder bekend dat ze sjoemelsoftware bevatten. Eind 2015 gaf de Volkswagen Group dat al toe. Vorig jaar juli kondigde Audi een vrijwillige terugroepactie aan voor 850.000 3.0 TDI- en 4.0 TDI-modellen om hun praktijkemissies te verbeteren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.