Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 16 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Lego-modellen voor crashtest geen spielerei

Het wordt nogal een duur grapje om een echte Porsche 911 GT3 RS te verpulveren in een levensechte crashtest. Laat staan een Bugatti Chiron. Daarom zoekt de Duitse ADAC (Wegenwacht) naar alternatieven om de veiligheid van deze auto’s te testen. Zijn Lego-modellen misschien de oplossing?

Crashtests zijn ontzettend kostbaar: nieuwe auto’s worden in zo’n geval helemaal total loss gereden. Tegelijkertijd zijn ze onmisbaar, want het is belangrijk om personenauto’s zo veilig mogelijk te maken. Bij de ADAC in Duitsland is men daarom hard op zoek naar goedkopere alternatieven. Onlangs deed de organisatie serieus onderzoek of Lego-modellen van auto’s de echte modellen in een crashtest kunnen vervangen. Voor alle duidelijkheid: dit dus geen vroege 1 april grap.

Apart

Die eerste proef is door de ADAC op beeld vastgelegd, zodat we niet zelf een voorstelling van het – in eerste opzicht –  bijzonder idee hoeven te maken. In die video maken de onderzoekers eerst door middel van een hoop reken- en tekenwerk een virtuele voorstelling van de crash met de twee Lego-modellen. Dat reken- en tekenwerk komt overeen met de manier waarop echte crashtests worden voorspeld en uitgevoerd. Blijkt de uitkomst van de voorspelling gelijk aan die van de werkelijke simulatie met de twee Lego-modellen, dan kan deze vorm wellicht als voordelig alternatief dienen om de veiligheid van auto’s te testen.

Tijdens de nagebootste crashtest knalt een oranje Porsche 911 GT3 RS met 60 km/h op de B-stijl van een blauwe Bugatti Chiron. Zoals te verwachten, knalt de snelle Stuttgarter in honderden stukjes uiteen, en zijn bijna alle Lego-deeltjes losgeknald. Van de blauwe Bugatti Chiron blijft ook maar weinig over. En dat is niet helemaal zoals de ADAC het in de digitale voorstelling eerder had laten zien. Conclusie: een simulatie met Lego-modellen kan het echte werk nog niet vervangen.

Tevreden

Dat is wellicht geen verrassende conclusie, het levert wel fraaie beelden op. Maar de ADAC is toch wel tevreden over de poging. Andreas Rigling, voertuigveiligheidsexpert van de ADAC, zegt: “Simulatie in het ontwikkelingsproces is heel belangrijk, omdat ze middelen besparen. Maar het echte schadebeeld van de Lego-modellen is heel anders dan dat we hadden voorspeld en daarom is een echte crash onmisbaar.”

Je bent natuurlijk ontzettend benieuwd naar de beelden. Kijk de video hieronder!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.