Autovisie
Autovisie Nieuws 13 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

Duik in de prijslijst: de vernieuwde BMW 3 Serie

De BMW 3 Serie is vernieuwd. De wijzigingen zijn niet schokkend, maar we nemen toch een duik in de prijslijst voor een hernieuwde kennismaking.

De huidige generatie BMW 3 Serie kwam in 2018 op de markt en BMW vond het tijd om het model een facelift te laten ondergaan. Omdat je aan een succesvol concept weinig moet veranderen zijn de wijzigingen subtiel. Aan het exterieur zien we vooral iets andere bumpers en een grille dat gelukkig bescheiden blijft. In het interieur zijn de wijzigingen groter. Het infotainment draait voortaan bijvoorbeeld op het BMW Operating System 8 en dat brengt ook het indrukwekkende BMW Curved Display met zich mee. Qua techniek weinig groot nieuws, behalve dat een automaat voortaan standaard is.

Prijzen vernieuwde BMW 3 Serie

De vernieuwde BMW 3 Serie is leverbaar vanaf 50.108 euro voor de Sedan of 52.364 euro voor de Touring. In beide gevallen krijg je dan de 318i met 115 kW (156 pk), achterwielaandrijving en een achttrapsautomaat. Dieselen kan vanaf 50.305 euro (316d Sedan) en vanaf 55.429 euro rij je weg in een plug-in hybride 330e. M-modellen zijn er natuurlijk ook weer bij. De M340i is er vanaf 85.171 euro, de M3 Sedan vanaf 123.063 euro en voor het eerst is er ook een M3 Touring, die op moment van schrijven echter nog geen prijskaartje heeft.

Voor onze configuratie kiezen wij de M340i, ofwel de middenweg tussen optimale sportieve prestaties en toch een enigszins beperkte vanafprijs.

Standaarduitrusting BMW 3 Serie

Natuurlijk is een BMW 3 Serie standaard al rijk uitgerust. De highlights voor de gekozen M340i zijn de M hoogglans Shadow Line, de BMW Live Cockpit Plus met het genoemde BMW Curved Display, een met leder bekleed sportstuurwiel, automatische airco met drie zones en cruise control.

M Sportpakket Pro

Omdat we met de M340i al voor een M-model hebben gekozen, kunnen wij aan verdere uitvoeringen alleen kiezen voor het M Sportpakket Pro. Dat is nieuw sinds de facelift en omvat vooral extra sportieve aankleding. Zo wordt de hoogglans Shadow Line uitgebreid (onder meer met donkerder koplampen), krijgt het M Sportremsysteem rode remklauwen en hebben de gordels M-striping. Wij vinken het aan en dat brengt ons 2.263 euro verder.

Exterieuraankleding BMW 3 Serie

Net als de andere BMW 3 Serie-modellen wordt ook de M340i standaard geleverd in saai wit. Voor 1.295 euro meerprijs mogen we een van de metallic-kleuren uitkiezen: wit, zwart, lichtgrijs, donkergrijs, rood of donkerblauw. Voor 1.995 euro meerprijs zijn er ook BMW Individual-kleuren: een donkerder grijs en donkerder blauw. Wij gaan zorgen voor wat kleur in het straatbeeld en kiezen rood, Melbourne Rot om precies te zijn.

Standaard rolt de M340i op 18-inch lichtmetaal. Optioneel zijn vier types 19-inch lichtmetalen velgen. Die hebben een meerprijs van 470 tot 1.195 euro. Er zit wel een addertje onder het gras, want je moet dan ook runflat-banden bestellen à 310 euro. Uiteindelijk gaan wij voor de dubbelspaaks 791 M-velgen in Jet Black, die samen met die runflat-banden 3.340 euro kosten.

Interieuraankleding BMW 3 Serie

De BMW 3 Serie is als M340i standaard voorzien van zwarte Sensatec-bekleding. Vernasca-lederen bekleding is een optie zonder meerprijs en dan is er keuze uit donkerrood, donkerbruin, crèmewit en een soort caramelbruin. Twee van die bekledingen zijn wel alleen leverbaar in combinatie met andere interieuruitrustingen. Onze voorkeur gaat uit naar Vernasca Schwarz met blauwe stiksel, waar bijvoorbeeld ook een met Sensatec bekleed dashboard bij hoort (534 euro).

Verder zijn er zes soorten interieurlijsten. Aluminium Rhombicle Anthrazit is standaard, aluminium met ‘mesheffect’ een optie zonder meerprijs. De andere interieurlijsten kosten 160 tot 587 euro extra. Wij gaan voor interieurlijsten van glanzend koolstofvezel, een van die duurdere opties.

Optiepakketten en losse opties

De laatste stap zijn de optiepakketten en losse opties. Ten eerste is er keuze uit het Entertainment Pack, Comfortpakket, Travel Pack en Innovation Pack. Van het Comfortpakket en Innovation Pack is de inhoud ook nog weer naar wens aan te passen. Het Entertainment Pack omvat voor 695 euro geluiddempende voorruiten, een Harman Kardon-audiosysteem en een draadloze telefoonlader. Vinken we aan.

We kiezen ook het Comfortpakket, met keyless entry en voorstoelverwarming. De elektrische lendensteun laten we zitten (een niet-elektrische is standaard) en dat houdt de meerprijs uit 995 euro. Tot slot vinken we het Travel Pack aan, met te openen panoramadak, getint glas achter en elektrisch bedienbare achterklep à 1.995 euro.

Koopwijzer – occasion BMW 3 Serie E90 (2004-2011)

Het Innovation Pack laten we dus zitten. De extra assistentiesystemen hoeven we namelijk niet, de rest van het pakket vinken we wel als losse opties aan. Daarmee zijn onze laatste keuzes: stuurwielverwarming (288 euro), adaptieve cruise control (523 euro) en de BMW Live Cockpit Professional (1.229 euro).

Vernieuwde BMW 3 Serie zelf samenstellen

Daarmee komt onze configuratie uit op 99.489 euro. Flink wat geld, maar altijd nog minder dan een volbloed M3, terwijl je in het Nederlandse verkeer het verschil nauwelijks zult merken. Het meer ingetogen uiterlijk ten opzichte van de M3 kan natuurlijk ook je voorkeur hebben. De vernieuwde BMW 3 Serie zelf samenstellen kan eenvoudig op www.bmw.nl. Daar vind je ook het volledige overzicht van prijzen en uitrustingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.