Autovisie
Autovisie Nieuws 9 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Duik in de prijslijst: Lexus ES met zijcamera’s, wat kost dat?

De Lexus ES 300h krijgt voor modeljaar 2021 een aantal upgrades. Het meest noemenswaardig zijn digitale zijcamera’s die conventionele zijspiegels vervangen. Wat moet die optie kosten? En zijn ze op elke ES-versie te krijgen? Een duik in de prijslijst geeft inzicht.

Akoestisch

De vanafprijs van de Lexus ES 300h begint in Nederland bij 54.495 euro (Comfort Line). Dan krijg je al de nodige extra spulletjes. Voor modeljaar 2021 is Blind Spot Monitor & Rear Cross Traffic Alert met remfunctie voortaan standaard aanwezig. Zaken als het Lexus Safety System+, een elektrisch bediend schuif-/kanteldak, bi-LED koplampen, dual-zone Climate Control met luchtzuiverende Nano-e technologie, akoestisch glas en lichtmetalen wielen krijg je ook standaard.

President Line

Andere versies in het gamma van de ES 300h zijn de Luxury Line (vanaf 61.505 euro), Executive Line (vanaf 67.455 euro), F Sport Premium (vanaf 66.245 euro) en de President Line (vanaf 69.855 euro). Die laatste vormt de absolute topversie binnen het ES-programma.

De prijs van de zijcamera’s

Je krijgt in dit geval een 10,9-inch head-up display, een Mark Levinson Premium Surround System met zeventien luidsprekers en een middenconsole met houtafwerking. Lexus levert alleen op de ES 300h President Line de zijcamera’s in plaats van buitenspiegels. Voor deze optie moet je wel het nodige bijbetalen, te weten 1.750 euro (1.446,28 euro exclusief BTW).

Geen spiegels

Lexus spreekt over digitale zijspiegels, al is dat niet helemaal de correcte omschrijving. Je hebt namelijk geen spiegels meer. Het zijn feitelijk zijcamera’s. Voor Europa is de technologie helemaal nieuw. In Japan is de Lexus ES al sinds eind 2018 leverbaar met deze zijcamera’s.

Verwarming

In de zijcamera’s van de Lexus ES heeft de fabrikant verwarming geïntegreerd om bevriezing en condensvorming te voorkomen. Een speciale sensor onderdrukt hinderlijke schitteringen van de koplampen van achteropkomend verkeer. Het beeld van de twee camera’s projecteert Lexus op twee displays op de A-stijlen.

Extended view

De displays waarschuwen bij rijstrookwisselingen voor verkeer in de dode hoek en bij gebruik van de richtaanwijzers of met ingeschakelde achteruitrijversnelling wordt de ‘extended view’ geactiveerd. Er is dan geen sprake meer van een dode hoek. Ook handig: speciale referentielijnen dragen bij aan het aanhouden van een veilige afstand tot voorliggers. Net als conventionele spiegels kan de bestuurder het beeld verstellen en zijn de camera-units automatisch inklapbaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.