Autovisie
Autovisie Nieuws 28 jun 2023
Leestijd: 5 minuten

Duik in de prijslijst: de nieuwe BMW 5 Serie – een ‘normale’ BMW

De komst van een nieuwe BMW 5 Serie blijft toch een groot moment. We hebben er nog niet eens mee kunnen rijden, maar maken wel alvast kennis via de configurator en prijslijst.

De BMW 5 Serie is een modellijn die, samen met de 3 en 7 Serie, niet uit de historie van het merk is weg te denken. De komst van een nieuwe modelgeneratie blijft daarmee een groot en belangrijk moment. De laatste tijd zorgt het design van nieuwe BMW-modellen voor het nodige rumoer, maar bij de nieuwe 5 Serie hebben de Duitsers zich best ingehouden. Zo zijn de nieren groot, maar niet enorm. De auto is duidelijk anders dan het uitgaande model, maar direct herkenbaar als een 5 Serie.

Motoren BMW 5 Serie

Alle details over de nieuwe BMW 5 Serie kan je hier nalezen, nu is het tijd om er een samen te stellen. De eerste stap is de motorkeuze. Zoals gebruikelijk wordt het aanbod uiteindelijk behoorlijk breed, maar voor nu is er keuze uit vijf smaken. Er is de volledig elektrische BMW i5 als eDrive40 of sportieve M60. Heb je liever een traditionele brandstofmotor, dan is er keuze uit de 520i, 520d en 520d xDrive.

De BMW i5 voorziet je als eDrive40 van 250 kW (340 pk), 400 Nm en een actieradius van 582 km (WLTP). De M60 schopt het zelfs tot 442 kW (601 pk) en 820 Nm. Wat zal de BMW M5 daar straks nog tegenover zetten, vraag je je af? Als M60 bedraagt de actieradius nog ‘maar’ 516 km (WLTP).

De BMW 520i doet het met een vermogen van 153 kW (208 pk) en een maximum koppel van 330 Nm, waar de BMW 520d over 145 kW (197 pk) en een maximum koppel van 400 Nm beschikt. De 520d xDrive voegt daar uiteraard vierwielaandrijving aan toe. Een achttrapsautomaat is altijd standaard.

Prijzen nieuwe BMW 5 Serie

De nieuwe BMW 5 Serie heeft een prijskaartje vanaf 65.081 euro. Voor dat geld krijg je de 520i. Dieselen kan vanaf 74.002 euro (79.340 euro voor xDrive). De BMW i5 zit daar met een vanafprijs van 77.572 euro nog weer boven. Voor het sportieve topmodel, de BMW i5 M60, ben je minimaal 108.427 euro kwijt. Met onze configuratie houden we het deze keer eens bescheiden en gaan we voor de 520i.

Standaarduitrusting BMW 5 Serie G60

Moeten we bij een BMW 5 Serie nog de standaarduitrusting behandelen? Ga er maar van uit dat je alles krijgt dat je nodig hebt. Een highlight pikken we er toch nog wel even tussenuit. Zo krijg je standaard niet alleen het BMW Curved Display, maar ook de BMW Interaction Bar, een luxe aangekleed bedieningspaneel voor de voorpassagier. Ook sportstoelen behoren tot de standaarduitrusting.

Modelvarianten

Zoals verwacht is de nieuwe BMW 5 Serie leverbaar in de bekende varianten ‘standaard’, M Sportpakket en M Sportpakket Pro. Ook hierbij houden we het bij de standaarduitvoering. Een standaard BMW biedt ook al fijne rijeigenschappen, maar ook vinden we de standaard bumpers eigenlijk gewoon veel mooier dan de M Sport-bumpers. Zonder die zwarte vlakken ziet de auto er veel eleganter uit.

Exterieuraankleding

Standaard wordt de BMW 5 Serie geleverd in het wit. Een andere kleur kost minimaal 1.295 euro extra. Dan heb je keuze uit een wat luxueuzer wit, zwart, twee tinten grijs, een soort licht grijsgroen en helder donkerblauw. Voor 2.495 euro extra behoort ook een nog donkerder blauw tot de mogelijkheden. Voor andere uitvoeringen zijn nog een andere variant zwart en nog wat grijstinten beschikbaar.

Hoewel we doorgaans voorstander zijn van een lekker kleurtje, gaan we deze keer voor de lichtere tint grijs (Oxidgrau metallic). Daarmee komt de nieuwe 5 Serie wat ons betreft het beste tot zijn recht.

De standaard 18-inch lichtmetalen velgen zien er wel wat karig uit onder de nieuwe BMW 5 Serie. Voor 640 euro krijg je een alternatief design in dezelfde maat. 19-inch lichtmetaal is beschikbaar vanaf 1.623 euro en vanaf 3.320 euro krijg je 20-inch. In totaal zijn er vijf designs, zie hieronder. Voor andere uitvoeringen zijn er nog meer opties, tot 21-inch. Uiteindelijk gaan wij voor 19-inch Triplex styling 933 (1.623 euro).

Interieuraankleding

Het vertrouwde Sensatec-kunstleder is bij de nieuwe BMW 5 Serie vervangen door het nieuwe Veganza-kunstleder. Standaard is het interieur volledig zwart. Daar kan je een decoratief stiksel aan toevoegen, maar je kunt ook kiezen voor bekleding in gebroken wit, donkerbruin of donkerrood. Al deze opties kosten 995 euro. Voor 2.995 euro komst echt (BMW Individual-)leder in beeld, met keuze uit zwart-donkergrijs, bruin-donkergrijs en lichtgrijs-donkergrijs. Dat donkerbruin Veganza ziet er stijlvoller uit dan het klinkt, wij gaan ervoor.

Standaard is het interieur afgewerkt met donkergrijze interieurlijsten. Als alternatief zijn er aluminium, vier soorten verfijnd hout en carbon. De meerprijs hiervan varieert van 480 tot 908 euro. Zie hieronder enkele voorbeelden. Wij gaan voor Finewood Graublau met accentlijst in Dunkelsilber (560 euro).

Pakketten en opties

Er zijn drie optiepakketten: Travel Pack (1.695 euro), Comfort Pack (2.495 euro) en Innovation Pack (2.495 euro). Die eerste omvat keyless entry, automatisch bedienbare ahterklep en extra opbergmogelijkheden. Het tweede pakket biedt automatische airco met vier zones, elektrische stoelverstelling, stoelventilatie voorin en stoelverwarming op alle zitplaatsen. Het laatste pakket zorgt voor BMW Live Cockpit Professional, gebarenbediening, interieurcamera en Parking Assistant Plus. Wij houden het bij Travel en Comfort.

De lange lijst met losse opties zullen we niet tot in detail bespreken. Wel vermelden we onze keuzes: levering zonder typeaanduiding (geen meerprijs), Comfort-stoelen (1.067 euro), stuurverwarming (321 euro), extra getint glas (513 euro), Harman Kardon-audiosysteem (513 euro) en interieurvoorverwarming (1.547 euro). Veel andere zaken zijn of al standaard, of alleen te bestellen in combinatie met opties die we niet hoeven.

De nieuwe BMW 5 Serie G60 zelf samenstellen

Onder de streep kost de samengestelde BMW 520i Sedan nu 78.152 euro. Juist door te kiezen voor een uitvoering met niet alles erop en eraan, hebben we wat ons betreft een stijlvolle auto neergezet die je toch vak alle gemakken voorziet. Hoe zou jij de nieuwe BMW 5 Serie samenstellen? Bekijk alle mogelijkheden en bijbehorende prijzen op www.bmw.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.