Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Nieuws 13 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Opgefrist de tweede ronde in: Hyundai Kona vs. MG ZS EV

De Hyundai Kona Electric en MG ZS EV hebben beide grote overwinningen behaald. De Koreaan als allrounder en de Chinees als prijsvechter. Met opgefriste strategieën gaan ze de tweede ronde in.

Fotografie: Martijn Bravenboer

Met goede elektrotechniek, een doordacht platform, een flinke uitrusting en een schappelijke prijs wist de Hyundai Kona Electric menig verstand te overtuigen. Met als uitschieter het jaar 2020, waarin het verkoopdiagram doet denken aan een wolkenkrabber. Vooral de leaserijder kon het volwassen en stevig gesubsidieerde aanbod moeilijk weerstaan, maar ook de particuliere koper werd door Hyundai de EV-wereld in gelokt.

Toen en nu

In datzelfde jaar wist de MG ZS EV ook naam te maken, maar dan op een kleinere schaal. Geen spreekwoordelijke torenflat, maar een flink appartementencomplex als diagram. Het was de juiste auto op het juiste moment. Een betaalbare, elektrische B-segment SUV bestond nog niet en het sentiment van ‘veel voor weinig’ zette hem op de kaart. Dat was toen, maar dit is nu. Inmiddels zijn er veel meer spelers actief op de markt en de elektrotechniek heeft niet stilgestaan. Beide modellen zijn daarom recent vernieuwd voor een tweede ronde.  

In de dubbeltest ontdekken we hoe de twee compacte SUV’s zich tot elkaar verhouden. Zowel de MG ZS EV als de Hyundai Kona hebben het grootst beschikbare accupakket tussen de wielen liggen. Het exemplaar in de MG ZS EV meet 70 kWh, waarvan 66,4 kWh bruikbaar is. Bijna net zo veel bruikbare capaciteit als in de Kona dus, want die batterij meet 64 kWh netto.

Duurder

Daardoor zijn de auto’s wel een stuk duurder dan de instapversie. Waar de MG ZS EV bij aanvang naam maakte door z’n goedkope vanafprijs, is dat bij het door ons gereden exemplaar wel anders. De ZS EV die we reden kost namelijk ruim 39 mille. De Kona is met een catalogusprijs van 43.795 euro nog een smak duurder.

In het huidige nummer van Autovisie lees je de uitgebreide test tussen de twee auto’s. Welke auto gaat het efficiëntst met z’n stroom om, en welke laadt het snelst?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.