Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 27 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Doek valt voor handgeschakelde Mercedes-modellen

Liefhebber van Mercedes-Benz en dan in het bijzonder een model met handgeschakelde bak? Mocht je overwegen om een nieuw exemplaar te bestellen, weet dat je dan niet te lang moet wachten. Bij het Duitse merk verdwijnt de handbak.

Jazeker, in 2023 zal Mercedes-Benz het laatste model met handgeschakelde transmissie bouwen. Daarna is het gedaan met de versnellingsbak. Nu is die omschakeling voor veel Mercedes-rijders niet schokkend, want in de afgelopen jaren is de beschikbaarheid van de versnellingsbak al beperkt. Er zijn productlijnen waarin de handbak al geruime tijd niet meer wordt aangeboden, zoals de EQC, S-Klasse en V-Klasse. Maar nu moet bijvoorbeeld ook de A-Klasse eraan geloven. Mercedes Manual

Slechts drie types

Een woordvoerder van het bedrijf legt uit: “Met de toenemende elektrificatie zien we dat de vraag van klanten verschuift naar elektrische mobiliteitscomponenten, batterijen en (deels) elektrische aandrijfsystemen”. Alle hybrides, stekkerhybrides en elektromodellen van Mercedes-Benz beschikken over een automatische transmissie. Die modellen hebben nog niet een heel grote invloed op de keuze, want in het eerste kwartaal van 2022 waren van de 487.000 verkochte modellen er 78.000 voorzien van een stekker-aandrijflijn. De types met normale verbrandingsmotor, al dan niet met EQ-ondersteuning, zorgen voor de verschuivende vraag.  Mercedes Manual

Europa volgt rest van de wereld

Mercedes levert momenteel alleen de A-Klassefamilie nog met handbak, om preciezer te zijn de A- en B-klasse en de CLA. De handgeschakelde types zijn minder dan 10% van het aantal modellen dat momenteel op de prijslijst staat. Het gros daarvan is overigens voorzien van een Renault-motor. Wanneer exact het laatste exemplaar de fabriekspoort verlaat, geeft Mercedes niet aan. Het bedrijf vindt dat “concurrentiegevoelige informatie”.

Overigens is Europa de enige markt waar Mercedes-Benz nog motorversies met een manuele transmissie aanbiedt. In de Verenigde Staten schrapte het merk de handbak al veel eerder. Daar werd in 2011 voor het laatst een dergelijke transmissie aangeboden. Elders in de wereld worden evenmin types met een handgeschakelde versnellingsbak geleverd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.