Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 19 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit is hoe duur je benzine wordt na de CO2-taks

Brandstoffen als benzine en diesel zijn eindelijk weer een beetje betaalbaar geworden. Als het aan de Europese Unie ligt, duurt dit echter niet lang. Het Parlement van de Europese Unie is het namelijk eens geworden over een CO2-taks

Wat de afspraken exact voor ons Nederlanders betekenen, is nog onduidelijk. Iedere regering maakt bijvoorbeeld zelf plannen rondom inkomenssteun en subsidie voor de taks. Voor het plan wordt 86,7 miljard euro vrijgemaakt om mensen met de laagste inkomens te helpen.

CO2-taks?

Maar wat is exact die CO2-taks? Als alles volgens de huidige plannen verloopt, dan betaal je als inwoner van de Europese Unie vanaf 2027 voor de broeikasgassen die je uitstoot. Deze maatregel is onderdeel van de missie om in 2030 de CO2-uitstoot met 55 procent te hebben verlaagd.

Benzine wordt per liter zo’n 10 cent duurder

Als Nederlandse burger ga je waarschijnlijk dus betalen voor je CO2-uitstoot. Zo wordt benzine een stukje duurder en ga je meer betalen voor bijvoorbeeld je gas. Het zou gaan om zo’n 10 cent extra per liter benzine.

Benzine, prijs, daling, 2024, duurder
Benzine tanken.

Daarbij wordt het CO2-certificatensysteem uitgedeeld aan bedrijven. Een bedrijf, bijvoorbeeld Volkswagen, krijgt hiermee het recht om een bepaald aantal broeikasgassen uit te stoten. Verbruiken ze deze niet? Dan kunnen ze deze verkopen aan andere bedrijven, bijvoorbeeld BMW. In de Verenigde Staten verdiende Tesla al veel geld aan zo’n soort systeem. Ook producten van buiten de Europese Unie, die niet goed gecheckt kunnen worden op CO2-uitstoot, worden extra belast. Hierdoor worden Europese bedrijven beschermd tegen verluidende goedkope concurrentie uit de rest van de wereld.

CO2-taks en prijsstijging brandstoffen als benzine nog niet zeker

Benzine en andere brandstoffen en de productie van bedrijven duurder. Het klinkt voor niemand voordelig. Toch zijn er experts die zeggen dat dit zeer positief nieuws is en een goede stap is richting een klimaatneutralere samenleving. Het akkoord is echter nog voorlopig en moet nog definitief goedgekeurd worden.

Benzine besparen? Dit zijn de 5 beste tips om zuiniger te rijden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.