Autovisie
Autovisie Nieuws 27 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Dit is hem dan: de SSC Tuatara

SSC North America, voorheen bekend als Shelby Super Cars, heeft dan toch eindelijk de productieversie van de langverwachte Tuatara laten zien. Het is een hypercar met extreme looks en prestaties.

100 exemplaren

Even een terugblik: al in 2011 onthulde SSC de Tuatara in Pebble Beach in Californië als studiemodel. Vervolgens was het jaren stil rondom de komst van de hypercar. Tot nu dan. De auto is nu écht productieklaar. Je kan hem bestellen en SSC poogt er 100 exemplaren van te gaan maken. De prijs? Reken op één miljoen dollar.

SSC Tuatara foto 2

Brughagedis

De naam Tuatara is gebaseerd op een gelijknamig reptiel, in het Nederlands beter bekend als de brughagedis. Bijzonder aan dit reptiel is dat het DNA van de brughagedis een snellere moleculaire verandering heeft doorgemaakt dan bij enig ander gewerveld dier ooit is vastgesteld. Omdat de Tuatara een koolstofvezel chassis en carrosserie heeft, vond SSC dit wel een toepasselijke naam.

Dikke achtpitter

De ongeveer 4,43 meter lange, 2,00 breder brede en 1,09 meter hoge SSC Tuatara beschikt over een hele dikke achtpitter. De 5,9-liter V8 die SSC in samenwerking met Nelson Racing Engines heeft ontwikkeld, produceert afhankelijk van de brandstof 1.350 (91 octaan) of 1.750 pk (E85) en haalt maar 8.800 toeren per minuut.

Gerobotiseerde handbak

De achtpitter is voorzien van twee turbo’s en twee injectoren per cilinder. Schakelen gebeurt met een gerobotiseerde handbak met zeven verzetten. Met een leeggewicht van slechts van ongeveer 1.250 kilogram resulteert dat in explosieve prestaties. De topsnelheid bedraagt bijvoorbeeld 480 km/h!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.