Autovisie
Autovisie Nieuws 18 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Deze Subaru BRZ gaat aan onze neus voorbij

‘Never judge a book by its cover’, en dat geldt in negen van de tien gevallen ook voor een nieuw model waarvan louter de eerste foto’s worden verspreid. Dit is de volledig nieuwe Subaru BRZ, al denk je dat de auto alleen een facelift heeft ondergaan.

De nieuwe BRZ is daar, maar de sportcoupé komt ditmaal niet naar Europa. Met het einde van de eerste generatie valt het doek voor het model in ons continent. De verkoopaantallen waren zeer laag en de kosten voor de typegoedkeuring in Europa juist hoog. Bovendien heeft de auto door zijn aandrijflijn een negatieve invloed op de gemiddelde CO2-waarde van het Japanse merk. Reden voor de Europese importeurs om te bedanken voor de coupé.

Subaru BRZ

Subaru-platform

Buiten Europa komt de BRZ vanaf volgend jaar op de markt. De grootste afnemer wordt de Verenigde Staten. Niet verwonderlijk dus dat het model daar debuteerde. Net als de vorige editie komt de BRZ voort uit een samenwerking met Toyota. Het platform komt van Subaru, dat door de Japanners 60% stijver is gemaakt. De toegenomen stijfheid draagt bij aan de verbeterde besturing, de wegligging van het model en de tractie in bochten, stelt Subaru. Van de carrosserie is het dak uit aluminium vervaardigd, net als de voorschermen en de motorkap. De keuze voor het lichtere materiaal komt voort uit de gewichtstoename van de aandrijflijn.

Grotere boxermotor

De motor komt wederom van Subaru, al is de krachtbron voorzien van onder andere een inspuitsysteem van Toyota. De productie is in handen van Subaru, die ook de Toyota-variant gaat maken. Het motorblok meet nu 2,4 liter. De cilinders liggen per paar tegenover elkaar, een boxermotor dus. Door het grotere slagvolume weet Subaru ook meer vermogen uit het blok te persen. Waar de 2,0-viercilinder in de vorige BRZ tot 200 pk produceerde, is de twee-punt-vier goed voor 231 pk. Het koppel nam met 15% toe en de vierpitter genereert nu 249 Nm aan trekkracht. De krachtoverbrenging naar de achterste wielen geschiedt via een handgeschakelde of volledig automatische transmissie. Beide versnellingsbakken tellen zes versnellingen.

Bredere grille

Subaru verpakt de BRZ in een hertekende carrosserie met een bredere grille, die lager in de neus een plaats heeft gekregen. Het nieuwe gezicht moet in combinatie met de dorpelverbreders en de luchtuitlaatroosters meer dynamiek aan het ontwerp geven. De lengte van het model bedraagt 4,26 meter. Breedte en hoogte liggen op respectievelijk 1,78 en 1,31 meter. De asafstand is 2,58 meter. In 2021 komt deze tweede generatie op de markt, maar dus niet in Europa. Hier werd de eerste editie van 2012 tot en met 2019 verkocht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.