Remco Slump
Remco Slump Nieuws 25 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

De Volkswagen Gen.Travel is volledig zelfrijdend. Zogenaamd dan …

Dit weekend, op het Chantilly Arts & Elegance-evenement in Parijs, presenteert Volkswagen de Gen.Travel. Dat is een studiemodel van een autonome auto. Hij is helemaal zelfrijdend (level 5), aldus Volkswagen. Zogenaamd dan, want in de praktijk is dat nog niet mogelijk.

Trekken wij nou Volkswagens persinformatie in twijfel? Ja, want er zijn zes niveaus van zelfrijdende auto’s. Level 0 is een auto zonder enige vorm van automatisering, level 2 is het niveau waarop bijvoorbeeld een Tesla Model 3 zich bevindt. In bepaalde situaties kan die zelfrijdend opereren, maar een bestuurder moet altijd een oogje in het zeil houden en zijn handen op het stuur leggen. Level 5 is volledige autonomiteit. En daarmee bedoelen we dus dat een auto in alle situaties, onder alle omstandigheden zelfstandig kan rijden, zonder dat een bestuurder hoeft op te letten of in te grijpen.

Volkswagen Gen.Travel zit nog niet op level 5

Level 5 is nog heel erg ver weg. Sommige experts betwijfelen zelfs of autofabrikanten ooit het niveau zullen bereiken. Denk er maar eens over na: een Level 5-systeem moet ook werken in de stad, waar links en rechts, voor en achter fietsers en voetgangers door rood schieten en er opeens politie met zwaailicht aan komt stormen, waarvoor je aan de kant moet. Dat is vooralsnog onmogelijk.

Volkswagen Gen.Travel
(Afbeelding: Volkswagen)

Bovendien spelen ethische bezwaren een rol. Stel dat een zelfrijdende auto een fietser dreigt aan te rijden. Hij kan uitwijken, maar dan maait hij een voetganger omver. Wat kiest hij dan?

Vier stoelen en als je wilt: twee bedden

Hoe dan ook, de Volkswagen Gen.Travel (achterop staat Volkswagen Group) is een proefballonnetje. Een visie van hoe een Level 5-voertuig eruit kan zien. Volkswagen noemt hem een kruising tussen een sedan en een mpv. Hij is volledig elektrisch, uiteraard, en zou een mooi alternatief moeten zijn voor korte vluchten.

Volkswagen Gen.Travel
(Afbeelding: Volkswagen)

Zijn cabine heeft een aantal configuratie-opties: de vier zitplaatsen kunnen achter elkaar worden geplaatst, of tegenover elkaar met een tafeltje ertussen. Ook is het mogelijk om twee bedden te creëren, voor als de reis langer duurt dan een dag.

Twee knoeperds van vleugeldeuren

Hoe het precies werkt, vertelt Volkswagen niet, maar de Gen.Travel gebruikt de interieurverlichting om te voorkomen dat de inzittenden wagenziek worden. Bovendien worden de passagiers zelfs als ze languit op bed liggen beschermd bij een aanrijding.

Volkswagen Gen.Travel
(Afbeelding: Volkswagen)

Uiteraard is er ook voldoende infotainment aanwezig om ervoor te zorgen dat de mensen aan boord zich niet gaan vervelen. Instappen in de Gen.Travel is gemakkelijk, want hij is uitgerust met twee knoeperds van vleugeldeuren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.