Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 6 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit is de volledig elektrische Audi e-tron E2 voor Dakar 2023

Audi stort zich niet alleen op de Formule 1, ook doet het merk een gooi naar de zegen in de Dakar Rally van 2023. De Duitsers gaan ditmaal rijden met de volledig elektrische Audi e-tron E2.

Ook dit jaar deed Audi al mee aan de Dakar. In het algemeen klassement eindigde de Zweed Mattias Ekström op de negende plek. Om kans te maken op de titel moet het Ingolstadtse team nog hard aan de bak. Dakar-vetraan Nasser Al Attiyah was met Toyota Gazoo Racing in totaal bijna 3 uur sneller.

Volledig elektrische Dakar-auto

Om hoger in het Dakar-klassement te eindigen, ontwikkelt Audi een nieuwe auto: de e-tron E2. Het is een doorontwikkeling van de buggy waarmee vorig jaar gereden werd. Toch is geen onderdeel hetzelfde als zijn voorganger.

Audi e-tron E2, dakar, rally, 2023
Audi RS Q e-tron E2, Audi RS Q e-tron. (Afbeelding: Audi)

De auto is lichter, gestroomlijnder en efficiënter dan vorig jaar. Dit komt door het herziene koetswerk en nieuwe tienspaaks velgen. De wielen zijn tevens makkelijker – en dus sneller – te verwisselen.

Deze Limited Edition Abarth is een ode aan een rally legende!

Ook het lichtere chassis, door middel van meer gebruik van koolstofvezel, draagt bij aan een potentieel snellere race. De offroader weegt nu 2000 kilogram waar dit voorheen 100 kilogram meer was. Opvallend is dat de cockpit van de nieuwe Dakar-auto ruimer is dan bij de vorige. Dit is Audi verplicht door een aanpassing in het reglement.

Audi e-tron E2 is sneller en gestroomlijnder

Alle aanpassingen veranderen niets aan de topsnelheid die volgens de regels beperkt is tot 170 kilometer per uur. Wel is de auto sprintend sneller door een verminderende luchtstroom en lichter koetswerk. In minder dan 4,5 seconden schiet de EV van 0 naar 100 kilometer per uur op een ondergrond als zand. Het doet dit met twee elektromotoren in de differentiëlen die tezamen goed zijn voor 288 kW (iets meer dan 392 pk). De krachtbronnen worden van stroom voorzien door een 52 kWh accupakket.

Dakar 2023

Hoewel er al eerder met de auto gereden wordt, zijn de ogen van de liefhebbers op Audi gericht tijdens ‘de rally der rally’s’. De 2023 editie van Dakar gaat 31 december 2022 van start en eindigt op 15 januari. Of Audi dit jaar een kans maakt op de titel, weet je dus half januari.

Audi e-tron E2, dakar, rally, 2023
(Afbeelding: Audi)
Audi e-tron E2, dakar, rally, 2023
(Afbeelding: Audi)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.