Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 14 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Column Olof van Joolen: Marcel

Soms komt er als journalist zo’n verhaal op je pad dat je gewoon moet maken. Omdat het je zo recht in het hart raakt dat het ook u als lezer niet onberoerd kan laten. Mijn interview met Jacques Albers in de nieuwe Autovisie is zo’n verhaal. 

Op deze plek schreef ik bijna drie maanden terug een column over Marcel Albers, de jongste zoon van Jacques. 24 was het grote Nederlandse autosporttalent pas toen hij op paasmaandag 1992 verongelukte. Hij had veel, misschien wel alles in zich om nog voor Verstappen in de Formule 1 te komen. Jos Verstappen welteverstaan. Die column leverde een bijzondere uitnodiging op.

Het mailtje met die invitatie was even onverwacht als ontroerend. Jacques Albers vertelde dat hij na al die jaren nog zo blij en trots was iets over zijn zoon te lezen. En dat Autovisie altijd welkom was om te komen kijken naar de collectie waarmee hij de herinnering aan Marcel koestert. Niet direct de boodschap die je verwacht op een doorsnee donderdag tussen mailtjes van de internetprovider en het nieuwe weekeindrooster van de baas door.

“De enige valide reden voor een interview vindt hij Marcel”

Natuurlijk gingen we graag kijken in ‘s Gravenwezel. Fotograaf Arno Lingerak en ik zochten de familie Albers op in het Belgische dorpje dat ze al decennia thuis noemt. Jacques (78) is een bescheiden man die niet op de voorgrond wil staan. Ook al heeft hij na een leven vol geweldige auto’s alleen al daarover meer dan genoeg om te vertellen. De enige valide reden voor een interview vindt hij Marcel.

Het leven van de coureur mag te kort zijn geweest, toch was het een heel rijk bestaan. Zijn vader vertelt anekdotes die zover wij het hebben kunnen nagaan nog nooit eerder zijn gepubliceerd. Waaronder eentje over de manier waarop Marcel als puber de Lamborghini Countach van zijn vader inparkeerde. “Het was goed dat ik dat nooit heb geweten, want daar was ik echt heel boos over geweest”, zegt senior daarover.

In de coulissen van onze ontmoeting liet vader Albers ons ook achter de schermen van zijn vermaarde collectie klassiekers kijken. Een tipje van de sluier: naast Evert Louwman is de Neder-Belg een van de weinige gelukkigen die een zeldzame Toyota 2000 GT in zijn bezit heeft. De bloedmooie coupé is zonder twijfel het topstuk uit de collectie, maar niet de favoriete auto van Jacques Albers. Deze week in Autovisie het antwoord op de vraag welke dat wel is.

LEES AUTOVISIE MAGAZINE DIGITAAL

De nieuwste editie van Autovisie Magazine is vanaf morgenvroeg ook te downloaden via de Autovisie magazine app (gratis voor abonnees) of via de Android app (ook gratis voor abonnees).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.