Jaco Bijlsma
Jaco Bijlsma Nieuws 26 aug 2016
Leestijd: 1 minuut

Column Jaco Bijlsma: Strandkarren

Met een glimlach lees ik tijdens mijn vakantie het bericht dat in Nederland het nationaal hitteplan van start is gegaan. Als een automobiele Klazien uit Zalk tip ik u daarom graag over ouderwetse auto’s die een uitstekende remedie zijn tegen de hitte. Je ziet ze nog veel aan de mediterrane kust. Auto van een vergeten genre, die verder gaan dan een normale cabrio.

Citroen Mehari - Jaco Bijlsma - Autovisie.nl

Ik bedoel de echte strandkarren van toen. Zeer open auto’s zoals de Citroën Méhari, die plastic Eend-jeep waarin Louis de Funès als gendarme Saint-Tropez veilig maakte, is de bekendste, maar er zijn er veel meer. Herinnert u zich bijvoorbeeld de Mini Moke nog? Net als die Méhari voorzien van een minimale kap die maximaal open kan. Vroeger had je nog veel meer van dergelijke rijdende niemendalletjes. Inmiddels is zo’n Méhari vintage en net als de Moke door liefhebbers gezocht en duur. Het zijn automobiele hippies die gezegend zijn met een eeuwige jeugd.

De Renault 4 weigert ook oud en suf te worden en is ook al zo’n gewild klassiekertje, maar wat veel minder mensen weten, is dat er ook beach-versies van bestaan. Dan heet hij Plein Air of Frog. Maar het kan nog exclusiever, want hebt u ooit gehoord van de Moretti MiniMaxi? Dat is een klein hoekig karretje op basis van de Fiat 126, gemaakt door een carrossier die gebruikmaakte van bekende en beproefde Fiat-techniek. Een erg leuk autootje: de deurtjes kunnen eruit, de kap kan eraf en de voorruit kan plat. Maar er zijn er nog veel meer. Bekijk hieronder de foto’s van deze strandkarretjes en deel vergelijkbare auto’s die ik hier nog niet genoemd heb op onze Facebook-pagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.