Autovisie
Autovisie Nieuws 2 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Citroën plant verbeterde elektro-aandrijflijn voor C4

Stellantis legt momenteel de laatste hand aan een verbeterde elektrische aandrijflijn en die krachtcentrale is niet alleen voor de toekomstige modellen. Het autoconcern stelt de verbeterde elektro-unit ook voor bestaande modellen beschikbaar, zoals de C4.

De nieuwe elektrische aandrijflijn gaat in 2023 in productie en komt direct in onder andere de elektrische Peugeot 308 en 408, DS 4 en Opel Astra te liggen. Citroën bevestigt aan Autovisie dat ook zij gebruik gaat maken van de gemodificeerde elektromotor en verbeterde accupakket. De Fransen leggen de aandrijflijn in onder andere de C4 en zijn fonkelnieuwe C4 X. Laatstgenoemde model moet nog op de markt komen. Bij zijn debuut zal de autobouwer nog de bestaande configuratie toepassen.

Citroen C4 X e-C4 X
Noël van Bilsen

Dat betekent een 100 kW sterke elektromotor en een 50 kWh groot accupakket. Het concern besteedt de productie van de elektromotor nu nog uit, maar zal de bouw van de unit voor eigen rekening gaan nemen. De elektro-unit wordt dan meteen krachtiger. De gemodificeerde krachtbron komt tot 115 kW, een winst van 15 kW. Tegelijkertijd neemt de grootte van de batterij toe. Stellantis kiest voor 54 kWh, volgens de eerste informatie. Vermoedelijk zal de C4 pas ruim een jaar na de presentatie van de aandrijflijn overstappen op de verbeterde versie.

Een op de drie

Binnen het huidige C4-programma is de elektrische variant succesvol, zo geeft Citroën aan. De fabrikant ging in eerste instantie uit van een aandeel van 18% van ë-C4 binnen de overall-afzet van de C-segmentauto. Het percentage ligt inmiddels op 30%. De autobouwer bevestigt dat de totaalverkoop van de C4 iets lager ligt dan gehoopt, maar dat dan nog altijd het aandeel van de elektroversie boven verwachting is.

Citroen C4 X e-C4 X
Noël van Bilsen

Ook voor Toyota

De elektrische aandrijflijn hangt niet alleen in de C4, ook in de Berlingo en bestelbusjes van Citroën. Concernbreed maken onder andere de Peugeot-modellen 208, 2008 en Rifter er gebruik van, net als bijvoorbeeld de Opel Corsa, Mokka en Zafira. Vanwege een samenwerkingsverband op het gebied van bedrijfswagen heeft ook Toyota de 100 kW sterke aandrijfunit in zijn programma.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.