Chrysler krijgt boete van 300 miljoen voor mini-dieselgate
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F08%2Fpexels-khunkorn-laowisit-5233282.jpg)
Drie medewerkers van Chrysler zijn aangeklaagd voor samenzwering tegen de ‘Clean Air Act’, de federale wet voor de luchtkwaliteit in de Verenigde Staten. Chrysler sjoemelde met zijn dieselauto’s om ze schoner te laten lijken.
Dit volgt vijf jaar nadat Volkswagen schuld bekende na zijn eigen emissie-affaire die de boeken inging als dieselgate. Volkswagen heeft sindsdien 30 miljard euro betaald als gevolg van het schandaal.
Chrysler legt schuldbekentenis af voor gesjoemel met dieselauto’s
Afgelopen juni bekende Chrysler schuld op het gebied van criminele samenzwering. Na jarenlang onderzoek van justitie naar diesel-emissie fraude moet het dochterbedrijf van Stellantis nu 300 miljoen euro betalen. Eerder sloeg het bedrijf een pleidooiovereenkomst met justitie waarin het akkoord ging met een boete van meer dan 96 miljoen euro. Daarnaast zou het ruim 200 miljoen euro verbeuren. Bovendien geldt er drie jaar lang een periode van ‘organizational probation’. Een voorwaardelijke straf.
Drie jaar lang onderzoek naar dieselfraude
“De boete van 300 miljoen dollar is het resultaat van een uitputtend driejarig onderzoek. Deze oplossing laat zien dat justitie zich inzet om zakelijke overtreders verantwoordelijk te houden voor het misleiden van regelgevers”, aldus assistent van de federale openbaar aanklager, Todd Kim over de mini-dieselgate.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F09%2Fchrysler_300c_srt8_touring_19.jpg)
Chrysler heeft eerder al een burgerlijke straf van 311 miljoen euro betaald. Daarnaast heeft het bedrijf meer dan 180 miljoen euro in compensatie moeten betalen aan 63000 mensen die een groepsvordering aanspande tegen het bedrijf omtrent het gesjoemel met de diesels. De autofabrikant moet een intern onderzoek doen naar de naleving van de Clean Air Act evenals inspectie en testprocedures binnen het bedrijf.
Volgens Justitie heeft het dochterbedrijf van Stellantis “bedrieglijke” software features in de auto’s geïnstalleerd om de regelgeving te misleiden en op frauduleuze manier de dieselvoertuigen aan de verplichte eisen te laten voldoen.
Vergelijkbaar met Volkswagens schandaal rondom diesel
Chrysler maakte dus net als Volkswagen gebruik van frauduleuze software om zijn dieselauto’s schoner te laten lijken. Volkswagen gebruikte tussen 2008 en 2015 namelijk software die kon herkennen dat er een emissietest werd uitgevoerd. Wanneer een dergelijke test plaatsvond verhoogde de boordcomputer de inspuiting van ureum in de uitlaatgassen. Daardoor nam de hoeveelheid stikstofoxide af waarmee de auto wel aan de regels voldeed.
Nieuwe details dieselgate: ‘Volkswagen-top wist al langer van gesjoemel’
Volkswagen stopte deze software in ruim 11 miljoen(!) auto’s wereldwijd. Geen wonder dat het verschil in de boetes tussen Chrysler en Volkswagen voorlopig zo groot is.
Lees ook:
Ook interessant
-
Maserati met MC20 de racerij in!
-
Vakantie met de auto? Nederlanders twijfelen door prijs van benzine
-
De prijs van diesel wordt waarschijnlijk nóg hoger, dit is waarom
-
Ook accijnsverlaging benzine in Duitsland, welk (buur)land is het goedkoopst om te tanken?
-
Benzine- en dieselprijzen gaan eindelijk dalen
-
Rijd je auto niet leeg tot de laatste druppel! Dit is waarom je vaker moet tanken
-
Lucid heeft weer pech, verlaagt productieaantallen
-
Je kan bieden op Paul Walker’s 1973 Porsche 911 Carrera RS 2.7
-
Komt er eindelijk weer een Opel Astra hot hatch?
-
Geen traditionele opvolger DS Automobiles
-
Deze Porsche 993 is een fabelachtige restomod
-
Autovisie Kennisquiz: automerken en hun oorsprong