Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 4 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Porsche-baas: ‘We overwegen meer jaren 70/80 en offroad 911’s’

Porsche overweegt om meer jaren zeventig/tachtig en offroad 911’s te bouwen. Dit laat topman Oliver Blume weten in een gesprek met Car Magazine.

Het idee om retromodellen te maken, komt uit de wereld van de sportschoenen, zegt Blume. “We zagen dat er retroschoenen op de markt kwamen met designs uit de jaren zeventig en tachtig, dus dachten we: misschien werkt dat bij Porsche ook wel.”

“De eerste en tweede generatie 911 Sport Classic grijpen terug op de jaren vijftig en zestig”, legt hij uit. “We denken erover om nu ook op de jaren zeventig en tachtig geïnspireerde modellen uit te gaan brengen.”

De Porsche 911 Dakar

Porsche liet vorig jaar de 911 Dakar zien, een 911 als echte offroader. De auto is een knipoog richting de jaren tachtig. Het merk won de Parijs-Dakar-rally twee keer: in 1984 met de 911 (officieel: 953) en in 1986 met de 959. Van de speciale 911 Dakar worden maar 2500 exemplaren gebouwd, maar het blijft dus misschien niet bij één bijzondere uitvoering.

Porsche heeft wat te vieren

“Maar weinig merken zijn in staat om met succes het verleden aan het heden te verbinden met moderne technologie, maar Porsche kan dat wel”, aldus Blume. “Dus dachten we: ‘waarom breiden we onze sportieve GT-modellen en heritage-911’s niet uit met een offroadvariant.’ We zullen zien of de 911 Dakar net zo succesvol is als we verwachten. En dan komen er misschien wel meer. De deur staat nu open.”

Meer offroad en jaren 70/80 modellen?

Porsche viert in 2023 drie jubilea: de zestigste verjaardag van de 911, de vijfenzeventigste verjaardag van het merk en de tachtigste verjaardag van Wolfgang Porsche. Op de vraag of Porsche voor deze gelegenheden producten gaat lanceren, antwoordt Blume: “Natuurlijk kun je dat verwachten!” Het lijkt er dus op dat we nog meer offroad- en jaren zeventig/tachtig-versies van de 911 gaan zien. En als dat tegelijk met de vieringen van de jubilea is, betekent dat nog dit jaar!

Spoiler alert! Porsche 911 GT3 RS Weissach rijden op Silverstone

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.