Autovisie
Autovisie Nieuws 10 jun 2020
Leestijd: 1 minuut

Castrol kan in 90 seconden olie verversen

Oliemaatschappij Castrol gaat voor het eerst op grote schaal zijn olieverversingssysteem Nexcel uitrollen. De Aston Martin Valhalla krijgt het ook.

De afgelopen jaren heeft Castrol het Nexcel-systeem ontwikkeld. Het laat zich vergelijken met een inktcartridge uit een printer. In de kleine cassette zitten olie en een filter. Als test liet Castrol 600 liter olie per minuut door het filter stromen, het twintigvoudige van een normaal oliesysteem, zo claimt het merk.

Vervangen van olie

Als de olie vervangen dient te worden, druk je op een knop in het servicemenu van de auto. Daardoor verzamelt alle olie zich in de container. Vervolgens haal je de unit ter grootte van een reguliere 12-volt accu – verschillende vormen zijn mogelijk – uit de motorruimte en plaats je een nieuwe. De hele handeling kost 90 seconden en voorkomt olielekkage en vuile handen.

Castrol kondigde de voorziening in 2015 aan en heeft het in de racerij en in de 24 stuks van de Aston Martin Vulcan uit 2015 toegepast. Aston Martin liet toen al weten veel potentie in het systeem te zien en de techniek op al zijn productiemodellen te willen doorvoeren. De fonkelnieuwe 3.0 V6-motor, die in de Valhalla debuteert, is de eerste straatauto die over Nexcel beschikt. Hiervoor is het blok, in het geval van de Aston Martin een geëlektrificeerde krachtbron al dan niet met stekkeraansluiting, aangepast. Nexcel kan niet achteraf worden geïntegreerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.