Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 4 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Auto met het grootste infotainmentscherm ter wereld lijkt er niet te komen

Het doek lijkt echt te gaan vallen voor het Chinese Byton. De veelbelovende start-up kampt met zoveel problemen die niet meer lijken te redden.

Dat blijkt uit berichten van Nikkei Asia. De website meldt dat Byton niet eens meer zijn werknemers kan betalen, terwijl ook de productielijnen zijn stilgevallen. Afgelopen maandag is er bovendien een hoorzitting geweest in Nanjing, op verzoek van een van de schuldeisers van Byton. Die partij eiste een faillissement van een van de businessunits van de fabrikant.

Corona

Daarmee lijkt het doek echt te vallen voor de Chinese autobouwer, die tijdens de uitbraak van de coronapandemie ook al in de problemen kwam. Destijds had het de financiële situatie niet op orde en moest het flink in de personeelkosten snijden om te overleven. “Het coronavirus heeft voor grote uitdagingen voor Bytons financiën en productie gezorgd”, aldus de fabrikant in een statement, vorig jaar juni.

Byton M-Byte

Begin dit jaar leek het er echter op dat Byton uit het dal was geklommen. Het sloot namelijk een contract met het Chinese Foxconn, dat onder andere producten voor Apple produceert. De twee partijen wilden hun handen ineen slaan om samen elektro-auto’s te gaan bouwen. Foxconn zou zo’n 163 miljoen dollar in de Chinese start-up hebben geïnvesteerd. Ook liet het beelden zien van auto’s die reeds geproduceerd waren. Het lijkt nu allemaal geen zin te hebben gehad, want inmiddels lijken de problemen zo groot dat ze niet meer overwonnen kunnen worden.

Byton M-Byte lijkt er tóch te komen

Geen interesse meer

Volgens bronnen is Byton namelijk nog wel te redden door onder andere Foxconn en financiering vanuit FAW (de grootste autofabrikant uit China), maar zij hebben naar verluidt hun interesse in de start-up verloren. Bovendien stellen bronnen rondom Byton dat de auto die het van plan is om te bouwen, de M-Byte, niet goed genoeg is om de concurrentie aan te gaan met andere moderne EV’s.

Bijzonder, want de M-Byte leek op het eerste oog een bijzondere elektro-auto. Dat kwam vooral door het infotainmentscherm, dat de grootste van de wereld zou zijn. Het zou zich uitstrekken over de gehele breedte van de auto, met een diameter van 48-inch. Bovendien mikte het bedrijf op een vanafprijs van 45.000 euro. De 72 of 95 kWh-batterij maakte een bereik van 360 of 460 kilometer mogelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.