Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 5 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Brexit: Jaguar Land Rover dreigt met stopzetten investeringen

Jaguar Land Rover heeft de Britse premier Theresa May gewaarschuwd. Als er een slechte Brexit-deal met Europa komt, gaat de autofabrikant in de komende vijf jaar tot wel 80 miljard pond (90 miljard euro) minder investeren.

land_rover_discovery_35

Wat is een slechte deal dan, volgens Jaguar Land Rover? Dat is een deal waarbij er geen vrij verkeer van goederen meer mogelijk is tussen het Verenigd Koninkrijk en de rest van Europa. Volgens Jaguar Land Rover-topman Ralf Speth zal de winst van zijn bedrijf in zo’n geval met 1,2 miljard pond (1,3 miljard euro) per jaar omlaag gaan. Dit door langere levertijden van onderdelen en hogere kosten.

Investeringen in gevaar

“We moeten als gevolg daarvan ons uitgavenpatroon drastisch aanpassen”, liet Speth aan Automotive News Europe weten. Alle investeringen in het Verenigd Koninkrijk zijn in gevaar, aldus Jaguar Land Rover. Zo heeft de fabrikant al aangegeven dat de productie van de Land Rover Discovery volgend jaar naar Slowakije wordt verplaatst.

Consequenties

“Als de Britse auto-industrie concurrerend wil blijven en als we de 300.000 banen bij Jaguar Land Rover en onze toeleveranciers willen beschermen, dan moeten we onze vrije toegang tot de Europese markt behouden, zonder importheffingen, grenscontroles en wijzigingen aan EU-regels”, zei Speth. Maar daar is Europa niet voor te porren. Het Verenigd Koninkrijk heeft voor een Brexit gekozen, dus zal het daarvan de consequenties ondervinden.

BMW en Airbus

Jaguar Land Rover is dan ook niet de enige fabrikant die heeft gedreigd met het stopzetten van investeringen. Ook BMW – dat in Oxford zijn grootste Mini-fabriek heeft staan – en vliegtuigbouwer Airbus hebben aangegeven niet langer in het Verenigd Koninkrijk te investeren als een Brexit voor problemen gaat zorgen. En zoals het er nu naar uitziet, gaat dat ook gebeuren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.