Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 14 feb 2019
Leestijd: 1 minuut

Brexit: Ford dreigt productie weg te halen uit Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk stevent af op een Brexit-ramp als er voor 29 maart geen overeenkomst wordt gesloten met de Europese Unie. Ford heeft de Britse premier Theresa May gewaarschuwd dat het bedrijf in dat geval de volledige productie naar het buitenland gaat overhevelen.

ford_fiesta_5-door_39

Ford wilde niet reageren op de onthulling van The Times, maar zei wel dat een ‘hard Brexit’ catastrofaal zal zijn voor de Britse auto-industrie. “Wij zullen alles doen wat nodig is om de concurrentiepositie van onze Europese tak te garanderen.” Ford heeft drie fabrieken en een researchcentrum in het Verenigd Koninkrijk, waar in totaal zo’n 13.000 mensen werken.

Aanvoer van onderdelen

Brexit zorgt voor grote problemen voor autofabrikanten in het Verenigd Koninkrijk. Aston Martin-topman Andy Palmer zei vorige maand: “Ik ga ervan uit dat we uit Europa zullen crashen en dat we problemen zullen krijgen met de aanvoer van onderdelen.” Zowel Aston Martin als Bentley hebben noodplannen in werking gesteld om onderdelen desnoods op andere manieren dan via de havens Groot-Brittannië binnen te krijgen.

Productie stilleggen

BMW – eigenaar van Rolls-Royce en Mini – heeft de Britse overheid gewaarschuwd voor de gevolgen en legt de Mini-productielijn rondom de Brexit stil. Honda doet hetzelfde in Swindon, waar de Japanse fabrikant de Civic en CR-V bouwt. Nissan heeft reeds aangekondigd dat de productie van de volgende X-Trail naar buiten het Verenigd Koninkrijk wordt verplaatst. Het huidige model loopt in Sunderland van de band.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.