Autovisie
Autovisie Nieuws 7 mrt 2016
Leestijd: 2 minuten

Jarig BMW blikt vooruit met Vision Next 100

Als je honderd wordt, is het verleidelijk om terug te kijken, maar BMW blikt juist naar de toekomst. Het merk doet dat met deze Vision Next 100, een zelfrijdende auto die ook ‘Freude am Fahren’ moet bieden.

BMW Vision Next 100[4]

Het apparaat doet ons op een of andere manier een beetje denken aan de Lancia Stratos Sibilo uit 1978. Iets wat vooral komt doordat bij zowel die Bertone-creatie als bij deze BMW Vision Next 100 de wielkasten buitengewoon geprononceerd zijn en de raamstijlen geleidelijk overlopen in de ruiten.

Hoe dan ook, de Vision Next 100 is – uiteraard, kunnen we wel zeggen – een autonome auto. Welke aandrijflijn hij heeft, meldt BMW nog niet, maar het is al wel duidelijk dat het een ‘schone’ zal zijn. De Vision Next 100 is 4,9 meter lang en 1,37 meter hoog en daarmee vergelijkbaar met de huidige 5 Serie.

“Het plaatwerk rondom de wielkasten is flexibel, waardoor het mee kan bewegen met de sturende wielen”

De futuristische BMW heeft twee rijmodi: Easy en Boost. In Easy is de Vision Next 100 volledig zelfrijdend. Het stuur en de middenconsole verdwijnen om de inzittenden meer ruimte te geven, de stoelen draaien naar elkaar toe en de voorruit wordt plotseling een display waarop onder meer emails geopend kunnen worden en video’s gekeken.

In Boost is de Vision Next 100 zelf te rijden. De complete voorruit functioneert nu als head-up display en kan de ideale lijn op het wegdek projecteren, navigatieinformatie geven en mogelijke gevaren en andere auto’s uit de omgeving lichten.

LEES OOK: M PERFORMANCE KLEEDT BMW M2 NOG WILDER AAN 

Het ontwerp van de carrosserie is voor het grootste deel deticteert door de windtunnel. Door zijn vorm en dichte wielkasten heeft de Vision Next 100 een Cw-waarde van 0,18. Ter vergelijking, een BMW i8 komt niet verder dan 0,26. Het plaatwerk rondom de wielkasten is overigens flexibel, waardoor het mee kan bewegen met de sturende wielen.

De BMW Vision Next 100 is de eerste in een reeks studiemodellen die de BMW Group dit jaar gaat presenteren ter ere van zijn honderdste verjaardag. Later volgen nog een Mini, Rolls-Royce en BMW Motorrad Vision Next 100.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.