Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 24 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Benzine weer duurder: accijns gaat omhoog in 2020

De brandstofprijzen zijn in Nederland al niet misselijk, en volgend jaar gaan ze nog verder om hoog. De overheid verhoogt de accijns op brandstoffen.

 

Nederland staat zijn mannetje in de kopgroep van duurste landen waar je kunt tanken. Blijkbaar wil de overheid die hoge positie niet opgeven, want de prijzen stijgen volgend jaar natuurlijk weer. De beoogde stijging wordt onder het kopje ‘inflatie’ geschoven en is dan ook niet enorm hoog. De accijns op Euro 95 E10 stijgt  met € 0,0126 per liter en dieselaars mogen € 0,00793 meer per liter aftikken. Lpg-tankers worden het minst getroffen. De stijging voor die brandstof komt neer op € 0,00298, aldus UnitedConsumers.

Accijnsverhoging

“Het argument voor deze accijnsverhoging is de inflatie, die door de overheid is vastgesteld op 1,6 procent. Dat de overheid de accijnsverhoging ook nog eens belast met 21 procent btw wordt voor het gemak vergeten. Daardoor wordt uw tankbeurt een halve euro duurder”, aldus Paul van Selms van UnitedConsumers.

Stock; tanken; benzine; diesel; brandstof; benzineprijs; olieprijs; olie; tankstation; korting; accijns; grensstreek; tanken over de grens; pomp; onbemand; onbemande pomp; Firezone; Tango; Esso; Total; Shell; BP; Texaco; Tinq; AVIA; wegenbelasting; OPEC;

Uiteindelijk vertaalt de prijsstijging zich in een extra €0,50 bij het afrekenen van een volle tank benzine. Voor degene die op diesel rijden kost het ongeveer €0,38 meer en Lpg-rijders merken er nog minder van. Zij betalen net aan €0,14 per volle tank.

Maar de stijging van de accijnzen laat wel weer zien dat de automobilist een makkelijk doelwit is voor het spekken van de staatskas. Sinds 2011 zijn de accijnzen op benzine met 11,4 procent gestegen. Dieselaars moesten nog iets meer in de buidel tasten, want die kregen een stijging van 18,9% voor de kiezen. En degene die Lpg verbrandt was helemaal de klos, de accijns op die branstof steeg in de afgelopen acht jaar met 125,5%.

Elektrische auto’s

Elk jaar verdient de staat zo’n 4,5 miljard euro aan de brandstofaccijnzen alleen. Niet gek, want 62% van de brandstofprijs bestaat uit deze belasting. Volgend jaar zal de staat nog iets meer verdienen. Verwacht wordt dat iedereen automobilist over het hele jaar ongeveer 20 euro extra kwijt is. Doe dat maal 8 miljoen automobilisten en je hebt 160 miljoen euro extra in de staatskas. Of dat compenseert voor het toenemende aantal elektrische auto’s op de weg valt nog te bezien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.