Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 6 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Bentley Bentayga: van ‘nooit!’ tot succesnummer

Een voormalig topman van Bentley zei dat de prestigieuze autobouwer nooit met een SUV zou komen, maar zeg nooit nooit. Inmiddels is er de Bentayga waarvan er tot nu toe 20.000 stuks zijn gebouwd.

Bentley ziet de bouw van de 20.000Bentayga als een belangrijk moment in de historie van het merk, want de fabrikant kondigt de mijlpaal groots aan. Nu is de bouw van een dergelijk volume voor een reguliere autofabrikant absoluut geen groot nieuws, maar wel als je het over Bentley hebt. Het merk, dat momenteel zo’n 11.000 auto’s per jaar vervaardigt, wist niet eerder van een fonkelnieuw model in zo’n kort tijdsbestek meer exemplaren te verkopen. De Bentley Bentayga is een recordhouder!

Falcon voorproefje

Daarmee is de Bentayga een belangrijk model voor het merk. De Engelsen introduceerden de SUV in 2015 en namen hem in 2016 in de verkoop. De naam werd overigens door Autovisie wereldkundig gemaakt. Dat Bentley met een SUV zou komen, was al eerder duidelijk. In maart 2012 verscheen op de Autosalon van Genève een studiemodel. Het model droeg de interne codenamen EXP 9 F en Falcon. Ondanks de intenties van Bentley om de SUV kort na de presentatie van de conceptversie in productie te nemen, kwam de hoekige mastodont er niet. Pers en publiek kraakten het design van de Falcon. Het leverde een schokgolf onder het Bentley-ontwerpteam op. De SUV ging terug naar de tekentafel. Drie jaar later stond er de Bentayga.

Van sedan naar SUV

Het was Bentley’s eerste SUV. Het is zeker niet de enige. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de Mulsanne en dat limousine-model wordt afgelost door een SUV. Studies van de autobouwer wijzen uit dat de vraag in het luxesegment naar sedans daalt en naar SUV’s toeneemt. De ontwikkeling neemt momenteel een enorme vlucht. Hoe anders was dat in 2015 bij de marktintroductie van de Bentayga. Toen was het aanbod uiterst beperkt. Tien jaar daarvoor was het volgens de toenmalige topman van Bentley zelfs ondenkbaar dat Bentley met een SUV zou komen. In een exclusief interview met AutoTelegraaf antwoordde Franz-Jozef Paefgen op de vraag of Bentley met een SUV komt: “Nee, nooit! In principe kunnen we alles verkopen wat we bouwen. De vraag is of je dat wilt. Op de lange termijn vernietig je je merk.” Destijds hing er een negatieve sfeer van milieuvervuilend, groot en zwaar rond het concept SUV. Die negativiteit verdween.

Bentley Bentayga facelift

In het Engelse Crewe maken de Bentley Boys zich inmiddels op voor de productiestart van een opgewaardeerde Bentayga. De SUV zal zich later dit jaar laten zien met een aangepast front, gewijzigde achterzijde en opgewaardeerde technologie. Wanneer de vernieuwde Bentayga precies wordt getoond, is nog niet bekend. Volgens geruchten wilde Bentley de auto afgelopen maart op de Autosalon van Genève 2020 presenteren, maar dat ontkende Bentley direct tegenover Autovisie. De Engelsen wilden daar de focus volledig op de gelimiteerde Bacalar leggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.