Dries van den Elzen
Dries van den Elzen Nieuws 12 jul 2015
Leestijd: 4 minuten

Autovisie-rapport: alle compacte crossovers beoordeeld

Het is bijna een jaar geleden dat Autovisie het (toen) complete aanbod van compacte crossovers onder de loep nam in een segmenttest. Sindsdien zijn er alweer vijf nieuwkomers bijgekomen. Tijd om de ververste ranglijst te presenteren, met daarin onder meer de Renault Captur, Mazda CX-3, Peugeot 2008 en Citroën C4 Cactus.

Renault Captur – testscore: 4,5 sterren

Prijs min/max: € 17.190 – € 26.290

De segmenttestwinnaar van weleer staat wat ons betreft nog steeds aan kop. De Renault Captur levert datgene wat de crossoverkoper zoekt en ook nog tegen een heel aantrekkelijke prijs. Iets hoger afwerkingsniveau gewenst.

Klik hier om de Autovisie-review te bekijken van de Renault Captur

Mazda CX-3 – testscore: 4,5 sterren

Prijs min/max: € 20.990 – € 32.690

De nieuwkomer die in één keer naar de top van de ranglijst stormt. De mooiste en fijnste aandrijflijn en vooral als GT-M met een topuitrusting. Alleen de hoge prijs en het beperkte ruimteaanbod houden de Mazda CX-3 van de eerste plek af.

Klik hier om de Autovisie-review te bekijken van de Mazda CX-3

Peugeot 2008 – testscore: 4 sterren

Prijs min/max: € 17.990 – € 27.680

De Peugeot 2008 is de ultieme allrounder. Met een karakter waarin iedereen zich een beetje kan vinden en een uitgebreid aanbod aan aandrijflijnen en uitrustingsniveaus. Na een kleine prijsdaling zou hij de CX-3 en Captur voorbij kunnen steken.

4 Citroën C4 Cactus

Citroën C4 Cactus – testscore: 4 sterren

Prijs min/max: € 16.490 – € 22.490

Eigenzinnige en vergaand naar eigen smaak aan te kleden auto, die vooral veel ruimte en comfort voor een verbazingwekkend lage prijs levert. Beperkte functionaliteit en soms matige bouwkwaliteit zijn de tol die je daarvoor betaalt.

Klik hier om de Autovisie-review te bekijken van de Citroën C4 Cactus

Jeep Renegade – testscore: 4 sterren

Prijs min/max: € 22.990 – € 43.440

Het is echt alleen de forse prijs die de Jeep Renegade van een hogere notering afhoudt. Voor de rest vinkt hij de volledige eisenlijst van de gemiddelde crossoverrijder af. Geweldig uiterlijk, nette bouwkwaliteit, voldoende praktisch comfort en volwassen rijeigenschappen.

Klik hier om de Autovisie-review te bekijken van de Jeep Renegade

Suzuki Vitara – testscore: 3,5 sterren

Prijs min/max: € 19.999 – € 31.599

Wellicht de stuurmanskeuze in het segment. De Suzuki Vitara roept met zijn speelse onderstel en toerenhongerige 120 pk-benzinemotor herinneringen op aan de Swift Sport. Veel waar voor je geld ook. Maar ook blikkerig, luidruchtig, met goedkope interieurmaterialen en een kunstmatig aanvoelende besturing.

Klik hier om de Autovisie-review te bekijken van de Suzuki Vitara

Opel Mokka – testscore: 3,5 sterren

Prijs min/max: € 21.995 – € 36.995

Zoals elke Opel is de Mokka een auto met veel uitrusting en een nette bouwkwaliteit. Maar ook met een saai uiterlijk en dito interieur, matige aandrijflijnen en in dit segment een te hoge prijs.

8 Fiat 500X

Fiat 500X – testscore: 3,5 sterren

Prijs min/max: € 19.995 – € 39.995

Zowel vanbinnen als vanbuiten een leuke interpretatie van het 500-thema, maar voor dat design betaal je ook. De bouwkwaliteit van de Fiat 500X is uitstekend, maar toch verwachten we voor dit soort geld meer comfort, functionaliteit en binnenruimte.

Mini Countryman – testscore: 3,5 sterren

Prijs min/max: € 25.495 – € 49.230

De Mini Countryman wedijvert met de Vitara om de stuurmanstitel. Nog steeds een erg leuke auto voor zowel mannen als vrouwen. Wel met afstand de duurste van het stel. En de jaartjes beginnen inmiddels te tellen.

Klik hier om de Autovisie-review te bekijken van de Mini Countryman

Volkswagen CrossPolo – testscore: 3,5 sterren

Prijs min/max: € 20.450 – € 22.450

De Volkswagen CrossPolo natuurlijk niet echt een crossover, waardoor hij niet de extra binnenruimte en hoge instap levert die kopers in dit segment zoeken. Anderzijds profiteer je wel van de voordelen die voor elke Polo gelden. Stuurt prima, is goed in elkaar gezet en comfortabel.

Klik hier om de Autovisie-review te bekijken van de Volkswagen CrossPolo

Nissan Juke – testscore: 3 sterren

Prijs min/max: € 17.990 – € 37.990

De veroorzaker van de crossoverhausse is inmiddels door jan en alleman voorbijgestoken. De Nissan Juke moet het eigenlijk vooral van zijn uiterlijk hebben. Het uiterst krappe interieur is een goede reden om ‘m te laten staan.

Klik hier om de Autovisie-review te bekijken van de Nissan Juke

Dacia Duster – testscore: 3 sterren

Prijs min/max: € 16.490 – € 28.890

Het valt niet mee om elders meer auto voor je geld te vinden dan in deze Dacia Duster. Maar je hoeft niet lang te zoeken om te achterhalen waar die lage prijs vandaan komt. Qua afwerking en verfijning loopt de Duster achter de feiten aan.

Klik hier om de Autovisie-review te bekijken van de Dacia Duster

SsangYong Tivoli – testscore: 3 sterren

Prijs min/max: € 21.950 – € 30.950

De SsangYong Tivoli probeert zich met een opvallend uiterlijk en goede uitrusting een plek in de markt te veroveren. Moet daarvoor wel een gebrek aan verfijning overwinnen. De geluidsisolatie en aandrijflijn hebben nog wat werk nodig.

Ford Ecosport – testscore: 2 sterren

Prijs min/max: € 19.995 – € 26.870

Alleen zijn goede onderstel en fijne rijeigenschappen pleiten voor de Ford Ecosport. Voor de rest is het een krappe, slecht gebouwde auto met matige stoelen en goedkope materialen. De Ecosport is echter onlangs gefacelift, dus binnenkort weten we of hij een paar plekjes kan stijgen.

Klik hier om de Autovisie-review te bekijken van de Ford Ecosport

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.