Autovisie
Autovisie Nieuws 26 feb 2016
Leestijd: 1 minuut

Autosector voelt nu gevolgen topmaand december

Een groot aantal ondernemers in de autosector verwacht in het eerste kwartaal van dit jaar een omzetkrimp. Dat meldt het CBS vandaag. De oorzaak? Recordmaand december, waarin buitengewoon veel auto’s werden geregistreerd.

Voorraad autoverkoop autovisie.nl
Ondernemers in de autobranche verwachten een terugval in de omzet en te grote voorraden. Foto: ANP

December 2015 was een topmaand voor het aantal registraties. In totaal werden er 68.828 nieuwe auto’s op kenteken gezet. De reden was eenvoudig: de regels voor de bijtelling veranderden per 1 januari 2016. De populaire categorieën van 7 procent, 14 procent en 20 procent  bijtelling werden afgeschaft en maakten plaats voor 15 procent en 21 procent.

Historisch laag

Het eerste gevolg was de historisch lage verkoop in januari van dit jaar. Waar er in 2015 nog 47.639 auto’s werden geregistreerd, waren dat er dit jaar nog maar 40.776. Dat is een daling van veertien procent. In deze eeuw is het nog niet voorgekomen dat er zo weinig auto’s werden geregistreerd in de maand januari. In de 20-dagen cijfers van de RAI Vereniging, lijkt februari niet heel veel beter te worden. Met 13.841 auto’s staat de teller ook nu bijna acht procent lager ten opzichte van vorig jaar.

Registraties personenauto’s. Grafiek: CBS

Gevolgen

Het ondernemersvertrouwen in de auto- en motorbranche daalt fors, blijkt uit cijfers van het CBS, EIB, de KvK, MKB-Nederland en VNO-NCV en dat nu het vertrouwen net weer een beetje aan het stijgen was. In 2015 steeg de omzet voor personenwagenimporteurs met ruim negentien procent ten opzichte van het jaar ervoor. Voor dit jaar verwacht een groot aantal ondernemers volgens het CBS nu een omzetkrimp. Ook verwachten ze dat handelsvoorraden te groot zijn.

Ondernemersvertrouwen auto- en motorbranche. Grafiek: CBS

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.