Laurens Stade
Laurens Stade Nieuws 2 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Eindelijk: registraties van nieuwe auto’s trekken weer aan

De registraties van nieuwe auto’s in Nederland trekt weer aan. In mei zijn er maar liefst 25.601 nieuwe personenauto’s geregistreerd, blijkt uit cijfers van brancheorganisatie BOVAG, RAI Vereniging en RDC. Dat is 72,5 procent meer dan in mei 2020.

Goed nieuws dus voor de autowereld, al zijn de cijfers niet heel verrassend. Vorig jaar was er een enorme dip in het aantal autoregistraties in mei, kort na de uitbraak van de coronapandemie en de daaropvolgende sluiting van fabrieken en showrooms. Auto’s konden simpelweg niet gebouwd óf verkocht worden, waardoor het aantal registraties sterk afnam. Inmiddels zijn fabrieken en showrooms wel weer geopend, dus is een flinke stijging in het aantal registraties niet gek. Desondanks is het een heugelijk feit, want de industrie heeft het hard nodig. Zeker nu de effecten van het chiptekort misschien alsmaar groter worden.

Wel minder dan 2020

Het totale aantal registraties in de eerste vijf maanden van 2021 is wel lager dan vorig jaar. Het aantal auto’s dat sinds januari van dit kalenderjaar de showroom verliet staat op 130.061. Dat is 2,4 procent minder dan in dezelfde periode afgelopen jaar. Bovendien loopt de verkoop ook nog achter ten opzichte van 2019.  In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn er 30 procent minder nieuwe auto’s geregistreerd dan de eerste vijf maanden van 2019.

Toyota Yaris 1.5 Hybrid
Foto: Noël van Bilsen

Chiptekort

Volgens Bovag helpt het wel dat de showrooms van autobedrijven weer volledig geopend zijn, het economisch vertrouwen toeneemt en de productie bij fabrikanten en bijbehorende logistiek ten opzichte van afgelopen jaar is vlot getrokken.

De brancheverenigingen verwachten een totaal van 400.000 autoregistraties in 2021, terwijl dat er vorig jaar 356.000 waren. Het chiptekort blijft echter nog steeds gevolgen hebben voor autofabrikanten en dus waarschuwt Bovag ook dat dit nog effect kan hebben op het herstel van de automarkt.

Kia populair merk, Volvo nummer één met XC40

Kijken we naar de populairste merken van afgelopen jaar, dan staat Kia opnieuw hoog in de ranglijst. De Koreanen kenden vorig jaar al een goed jaar, en pakt met 2262 geregistreerde auto’s een marktaandeel van 8,8 procent. Skoda en Volkswagen volgen, met respectievelijk 2176 en 2155 geregistreerde modellen.

Voor Kia deed opnieuw de Niro, het bestverkochte model van 2020, goed werk. Het model kreeg de afgelopen maand 702 maal een nieuw kenteken. Maar het populairste model in de maand mei de Volvo XC40 (inmiddels beschikbaar met volledig elektrische aandrijflijn), met 940 registraties. Skoda zag 847 nieuwe Enyaqs de Nederlandse wegen opgaan, de Toyota Yaris is met 706 registraties de nummer drie van de maand mei.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.