Autovisie
Autovisie Nieuws 12 sep 2015
Leestijd: 1 minuut

Autofotografie: Schilderen met licht

Lightpainting, oftewel schilderen met licht, bestaat al sinds het begin van de fotografie en werkt door gebruik te maken van een lange belichtingstijd en een indirecte lichtbron. Meer dan een goed statief, Photoshop en wat zwarte magie heb je niet nodig.

Je kunt er geweldige beelden mee maken, zoals de foto van de Ford Fiesta ST en Peugeot 208 GTi 30th Edition hierboven. De plaat is een combinatie van drie foto’s die ik als puzzelstukjes in Photoshop heb samengevoegd.

Als basis heb ik de achtergrond met de maan geschoten met een belichtingstijd van 30 seconden. Daarna heb ik beide auto’s met een Westcott Icelight (een soort lichtzwaard) uitgelicht. Ik heb de sluiter van mijn camera 10 seconden opengezet en ben letterlijk langs de wagens gelopen om ze te beschijnen.

“Uitlichten met de Icelight geeft een fraai effect”

Je kunt dit het makkelijkst doen door met een afstandsbediening je camera te bedienen, maar als je die niet hebt, kun je ook de hulp van iemand anders inschakelen. Overigens, de reden dat je mij op de foto niet door het beeld ziet lopen, is omdat ik tijdens de shoot donkere kleren aanhad en geen licht reflecteer. Het ‘lichtzwaart’ zie je niet omdat ik mijzelf constant tussen die lamp en de camera positioneer.

Nadat ik de beelden had geschoten (de achtergrond, de Ford belicht en de Peugeot belicht), heb ik ze samengevoegd in Photoshop en voilà… Uitlichten met de Icelight geeft een fraai effect, maar je kunt ook een andere lichtbron gebruiken: het lampje van een smartphone of zelfs een brandend sterretje zoals je die met oud en nieuw gebruikt (zie de Aston Martin-foto bovenaan de pagina). Leuk om mee te experimenteren dus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.