Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 12 jun 2016
Leestijd: 2 minuten

Autofolder: BMW 324d

Het was een van de fraaiste dealerbedrijven in mijn geboortestad, de BMW-dealer. Een prachtig karakteristiek pand met een huislijke showroom. Ik kreeg er bijna altijd folders. En anders haalde ik hun brochures uit de oudpapierbak.

Het autobedrijf was geen glazen paleis, maar een nostalgisch pand te midden van twee huizenblokken. Links bevond zich de enorme gevel van de showroom, waarvoor enkele types uit de BMW-familie stonden en rechts van de centrale entree bevonden zich enkele werkplaatsunits.

IMG_4562 Rugzakje

Ik parkeerde mijn fietsje altijd in de hoek voor de showroom en liep dan met mijn rugzak via de centrale hal naar binnen. Daar klopte ik steevast aan bij de werkplaatsreceptionist, waaraan ik vervolgens om de nieuwste folders vroeg. Soms liep ik direct de showroom in, maar durfde nooit zonder het te vragen de grote toonzaal in te lopen. De beste man achter de balie hielp mij geregeld aan folders. En als ik dan toch was doorgelopen naar de showroom, was daar ook geregeld een behulpzame verkoper. Ja, zelfs de directeur was altijd bereid om mij aan de nieuwste uitgaves te helpen.

“De fabrikant voerde enkele wijzigingen aan de uitrusting door, kwam met nieuwe kleuren of schrapte motorversies”

 Nieuwe kleuren

Ook in die tijd wisselde BMW elk half jaar van brochures. De fabrikant voerde enkele wijzigingen aan de uitrusting door, kwam met nieuwe kleuren of schrapte motorversies. Het bedrijf gooide de oude brochures dan weg.

Oudpapiercontainer

Nu wil het toeval dat de dochter van de eigenaar bij mij op school zat. Sterker nog, bij mij in de klas. Als de oudpapiercontainer weer voor de deur van de school stond, kwam het geregeld voor dat haar ouders de oude brochures in de enorme container gooiden. Toen ik daar achter kwam, stond ik uiteraard vooraan om te checken of er toevallig geen uitgaves tussen zaten die ik nog niet in mijn collectie had. En zo viste ik geregeld toch een voor mij nieuwe folder uit de bak.

Tientallen

Van deze 324d-brochure had ik er destijds tientallen thuis liggen. Ze verdwenen met pakken tegelijk in de oudpapiercontainer. Jarenlang heb ik de stapels bewaard, maar uiteindelijk moest ook ik er afscheid van nemen. Aan dubbele folders heb ik niets. Die nemen ruimte in die ik beter voor mijn collectie kan gebruiken. Elke keer dus als ik de hier afgebeelde brochure zie, denk ik aan die enorme stapel brochures die ik ervan heb gehad. Exact 30 jaar geleden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.