Autovisie
Autovisie Nieuws 4 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Elektrische instapper van Audi wordt een SUV

Audi komt in de nabije toekomst – nog – niet met een geëlektrificeerde versie van een auto in het segment van de A1 of A3. In plaats daarvan zal het eerst (opnieuw) een elektrische SUV op de markt brengen.

Audi Q4 e-tron

De Volkswagen Groep staat naar verwachting volgend jaar voor een grote elektrische klapper. Het veelzijdige ‘Modulairer E-Antriebs Baukasten’-platform (MEB) vormt de basis voor meerdere elektrische auto’s van de groep (o.a. Skoda en Seat), waarvan de Volkswagen ID.3 op dit moment de populairste is. Ook Audi gaat gebruik maken van dat platform, maar bouwt er een heel andere auto op.

Klanten

De eerste Audi die op het MEB-platform verschijnt, is de Q4 e-tron (nu nog bekend als de Q4 e-tron Concept). Een SUV, dus. “Dat is wat onze klanten willen”, vertelt Ekkehard Kleindienst, woordvoerder Product en Technologie bij Audi. “We zijn op dit moment niet bezig met een elektrische auto in het segment van de Volkswagen ID.3.” Of er al plannen zijn gemaakt over een volledig elektrische versie van de A1 of A3, wil en kan het merk nu nog niet zeggen.

Audi Q4 e-tron

Qua afmetingen valt de Q4 e-tron in het C-segement van SUV’s. De auto is 4,59 meter lang, 1,90 meter breed en 1,61 meter hoog. Daarmee is de elektrische Q4 wat buitenmaten betreft te vergelijken met een Audi Q3. De binnenmaten komen overeen met die van een Audi Q5, met dank aan het skateboard-ontwerp van het MEB-platform.

Vierwielaandrijving

De Q4 e-tron krijgt een 82 kWh-batterij en moet de auto in het gunstigste geval een bereik van 450 kilometer (WLTP) meegeven. De twee elektromotoren produceren samen 306 pk en laten de Q4 in 6,3 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h sprinten. De auto krijgt vierwielaandrijving mee, maar het zal ook mogelijk zijn om de Q4 met achterwielaandrijving te bestellen. De maximale laadcapaciteit is 125 kW, waardoor een lading tot 80% zo’n dertig minuten in beslag neemt.

Audi Q4 e-tron

Zo krijgt de nieuwe elektrische SUV van Audi een plaats naast de dit jaar verschenen e-tron, waarvan spoedig een Sportback-variant volgt. De Q4 moet eind volgend jaar op de markt komen. Voor een prijsindicatie is het volgens Audi nog te vroeg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.