Autovisie
Autovisie Nieuws 28 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Audi R8 Green Hell is geen beest

Ter gelegenheid van de 24-uursrace op de Nürburgring presenteert Audi een gelimiteerde uitvoering, de R8 Green Hell. De speciale editie, waarvan er slechts 50 het levenslicht zien, draagt het koosnaampje van het beruchte circuit.

Green Hell, zo wordt de oude Nürburgring genoemd; de Nordschleife. Vanwege zijn bosrijke omgeving, het wisselvallige weer en de talrijke bochten en hoogteverschillen is het oude circuit een van de meest uitdagende banen ter wereld. Je moet het dik 20 kilometer lange circuit goed kennen om er ook daadwerkelijk hard te gaan. Geregeld gebeuren er ongelukken, zowel tijdens race- als publieksdagen. Afgelopen weekeinde vormde de Nordschleife weer het toneel voor de 24 Uursrace van de Nürburgring. Reden voor Audi om stil te staan bij de vijf overall-overwinningen die het merk in de periode van 2012 tot en met 2019 haalde. Dat deden de Duitsers met de R8, het model waarmee het tussen 2009 en 2011 ook de GT3-klasse op zijn naam schreef. Van de raceversie bestaan meerdere uitvoeringen, inclusief een GT4-uitmonstering.

Optische aanpassingen R8 Green Hell

Het nieuwe actiemodel is gebaseerd op de R8 V10 Performance Quattro. Op technisch vlak blijft alles bij het oude en dat betekent dat een V10-motor met 620 pk voor de aandrijving zorgt. De verschillen zitten puur in de aankleding. De introductiekleur is Tioman Green, een verwijzing naar de Groene Hel én naar de kleurstelling van de raceversie met startnummer 1 van afgelopen weekeinde. Maar voor wie de groene tint te groen vindt en in de relatie tot de Groene Hel niet vindt passen, zijn er de kleuren Ibis White, Daytona Gray en Mythos Black.

In het geval van de grijze en witte kleurstelling komen wel de andere specifieke details duidelijk naar voren. De R8 Green Hell beschikt namelijk over een stickeraankleding. Zowel op de motorkap, de voorruit, de sideblade, dak, B-stijl als de A-stijl zijn zwarte matte of glossy vlakken met tekst aangebracht. Op een lichte koets springen die elementen er direct uit. Dat geldt sowieso voor de 20-inch lichtmetalen wielen in 5-spaaksdesign. Ze kennen een rode tint.

Racekuipen

Binnenin kleedt Audi de sportcoupé een klein beetje in racetrim aan door voor sportstoelen te kiezen. De traditionele deurhendels zijn bovendien vervangen door stoffen lussen. Audi bekleedt het meubilair met alcantara, wat ook terug te vinden is op de armsteunen, het instrumentarium en het stuurwiel. Centraal op het stuur is een rode markering voor de rechtuitstand aangebracht. Tot slot liggen in de voetruimtes matten met het opschrift R8 Green Hell, welke aanduiding ook bovenaan het raam is te vinden.

Alleen als Coupé

Audi bouwt 50 stuks van de 331 km/h snelle R8 Green Hell. Het zijn allemaal coupés.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.