Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 9 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

Audi E-tron GT zet volgende stapje richting de werkelijkheid

Audi’s eerste elektro-sedan, de E-tron GT, is weer een stapje dichterbij de werkelijkheid. De Duitse autobouwer deelt nieuwe beelden van het model, inclusief details over de productieversie.

Mogelijk moeten we je geheugen even opfrissen, want de E-tron GT is al een tijdje niet meer in het nieuws geweest. Het model werd voor het eerst aangekondigd in 2018, toen Audi de beelden van de conceptversie met de wereld deelde. Destijds was het al duidelijk over de tijdsplanning: in 2020 zouden we een productieversie zien, waarna de elektro-auto in 2021 op de markt moest verschijnen. Aan die planning is vooralsnog niks veranderd: volgend jaar wil Audi de eerste E-tron GT’s de weg op sturen.

Porsche Taycan

Het gaat hier om een vierdeurs GT, die volledig elektrisch aangedreven is. En dus doet-ie direct denken aan de Porsche Taycan. Niet zo gek, want dat is z’n identieke broer. Beide auto’s staan op het zogenaamde J1-platform, dat speciaal voor deze twee (en andere toekomstige) sportieve modellen is gebouwd.

Audi e-tron GT

Wel is de E-tron GT minder krachtig dan de Taycan. Althans, als we het over de absolute topversie hebben, de Turbo S. Die heeft namelijk een piekvermogen van 761 pk. De elektro-GT uit Ingolstadt moet het doen met 434 kW, oftewel 590 pk. Dat was in ieder geval het vermogen dat bij de conceptversie van de E-tron GT hoorde, die nog niet officieel bevestigd zijn door de fabrikant. Wel ligt het natuurlijk voor de hand dat Audi’s model niét sterker en sneller wordt dan de Taycan Turbo S van Porsche. Het sportwagenmerk staat in de keten van de Volkswagen Groep immers boven het merk met de vier ringen. Een sterkere variant van de E-tron GT met RS-label staat echter wel op de planning, maar zal onder die Turbo S staan.

Prestaties E-tron GT

Over de batterij en de bijbehorende prestaties deelt Audi ook nog geen definitieve details. We verwachten dat de E-tron GT een batterij met een capaciteit van 90 kWh krijgt, goed voor een WLTP-bereik van zo’n 400 kilometer. Het 800 Volt-systeem waar ook de Porsche Taycan gebruik van maakt, vindt ook z’n weg naar de elektro-Audi.

Audi e-tron GT

Audi deelt nu dus nieuwe beelden van een bestickerde E-tron GT in een donkere ruimte. Hoewel we het model niet in vol ornaat kunnen aanschouwen, lijkt het erop alsof de conceptversie van 2018 grotendeels in productie wordt genomen. Het koetswerk van die auto, dat doet denken aan de A7 Sportback, zien we in grote lijnen ook terug op de nieuwe beelden. Ook de flinke diffuser van de conceptversie heeft z’n weg naar de productie-auto gevonden.

Luidsprekers

Nieuwe informatie zit ‘m in het geluid dat de Audi E-tron GT produceert. Elektrische auto’s moeten tegenwoordig verplicht worden uitgerust met een waarschuwingssysteem voor andere weggebruikers, maar Audi gaat iets verder dan dat. Op de voorzijde van de auto zit een speaker die dat wettelijk verplichte geluid produceert, maar Audi biedt een optioneel sound-pakket aan. Wie dat aanvinkt op z’n orderformulier, krijgt een grote tweede luidspreker op de achterzijde, volgens Audi goed voor ‘een emotionele geluidsbeleving’. Het geluid van de Audi wordt dan aangepast op basis van de snelheid en de stand van het gaspedaal, om een sportief gevoel te creëren.

Audi e-tron GT

De E-tron GT ziet het levenslicht in de Böllinger Höfe-fabriek van Audi in Neckarsulm, waar ook de Audi R8 van de band rolt. Bijzonder, maar ook niet zo gek. Dat J1-platform, dat de basis vormt voor de Taycan en deze E-tron GT, wordt in de toekomst ook gebruikt voor de R8 als de tijd rijp is dat dat model aan elektrificatie moet geloven.

Q4

De komende tijd zet Audi dus flink in op het elektrificeren van het gamma. Na de E-tron en E-tron Sportback, die al een tijd in productie zijn, laat de fabrikant binnenkort de Q4 E-tron – en Sportback-variant van dat model – zien. Dat model is klaar voor z’n wereldpremière, want werd recent door een oplettende Autovisie-lezer al in Oostenrijk gespot. Die auto staat – net als de Volkswagen ID.4 en Skoda Enyaq – op de inmiddels bekende MEB-basis.

Audi e-tron GT

Toekomstige luxemodellen met een volledig elektrische aandrijflijn van Audi worden gebouwd op een andere basis, het nieuwe PPE-plaftorm. Die vervangt het MLB-platform dat nu nog als basis dient voor de E-tron SUV’s. Een eerste model op die PPE-basis moet nog verschijnen. Naar verwachting komen daar in de toekomst elektrische versies van bijvoorbeeld de A6, A8, Q7 en Q8 op te staan. Ook gaat het als basis fungeren voor nieuwe elektro-modellen van Porsche, als de Macan. Het J1-platform blijft voorbehouden aan sportwagens van de groep.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.