Autovisie
Autovisie Nieuws 24 jul 2017
Leestijd: 1 minuut

‘Audi, BMW, Mercedes-Benz, Porsche en VW vormden kartel’

Duitse autofabrikanten hebben sinds de jaren negentig kartelafspraken gemaakt. De Duitse krant Der Spiegel heeft een Volkswagen-rapport ingezien waarin dat zou staan.

Audi BMW

Volgens Der Spiegel maakten Audi, BMW, Mercedes-Benz, Porsche en Volkswagen onder meer afspraken over prijzen, technologie en het manipuleren van dieseluitstoot. Naar verluidt hebben ruim tweehonderd medewerkers van de fabrikanten, verdeeld over zestig werkgroepen, sinds de jaren negentig regelmatig geheime vergaderingen gehad.

Dieselgate

Der Spiegel haalt zijn informatie uit Volkswagen-documenten die de Duitse autoriteiten tegenkwamen in hun onderzoek naar dieselgate. Inmiddels hebben zowel Mercedes-Benz als Audi, Porsche en Volkswagen zelf documenten ingediend. Dit zouden ze hebben gedaan om strafvermindering te krijgen.

BMW ontkent

De ondernemingsraad van de Volkswagen Group heeft de raad van bestuur om toelichting gevraagd en ook Duitse politici eisen uitleg. BMW heeft de aantijgingen in Der Spiegel inmiddels ontkend. Volgens de fabrikant zijn er geen prijsafspraken geweest, is er geen technologie gedeeld en voldoen alle BMW-diesels aan de wettelijke normen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.