Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 12 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Aston Martin V12 Speedster gaat Ferrari SP Monza achterna

Met de Ferrari SP Monza herleven oude tijden, want de open sportwagen is geïnspireerd op de 166 MM barchetta. Mercedes-Benz bracht tien jaar eerder met de SLR Stirling Moss een eerbetoon aan de 300 SLR-racewagen. Aston Martin blijft niet achter, zo kunnen we onthullen. De Engelsen werken aan de V12 Speedster.

 Aston martin speedster

De naam Aston Martin V12 Speedster is volgens ons niet definitief. Het lijkt ons sterk dat de Engelsen voor zo’n eenvoudige naam kiezen, terwijl de sportwagen is geïnspireerd op een van de meest legendarische Astons ooit, de DBR1. Met de iconische racewagen won Aston Martin meerdere malen de 24 Uursrace van Le Mans. Dus dat verdient dus een waardig vervolg met een dito naamgeving. De aanduiding V12 Speedster hebben we niet zelf verzonnen, maar Aston Martin. Het is de codenaam van de open tweezitter.

88 exemplaren

Officieel bestaat de V12 Speedster niet, want hij is nog niet wereldkundig gemaakt. De fabrikant brengt louter designschetsen in omloop waarmee het de gefortuneerde geïnteresseerden wil aanspreken. Als er voldoende belangstelling is, zal de sportwagenbouwer uit het Engelse Gaydon de V12 Speedster ook daadwerkelijk gaan bouwen. Veel kopers zoekt het bedrijf niet, want de oplage is beperkt tot 88 exemplaren. Daarmee is de creatie van de Engelsen vele malen exclusiever dan de Italiaanse soortgenoot, waarvan er 499 het levenslicht zien. Aston martin speedster

Geen dak en voorruit

En wat voor creatie is het? Een bizarre sportwagen. In lijn met de Ferrari SP1 en SP2 Monza en de oudere Mercedes-Benz SLR Stirling Moss. Het ontwerp kenmerkt zich door een lange neus, zitplaatsen tegen de achteras, een powerdomes achter de stoelen én natuurlijk de afwezigheid van een dak en voorruit. De twee inzittenden zitten gescheiden met hun hoofd vol in de rijwind. Om het rijden wat aangenamer te maken monteert Aston Martin bovenop het dashboard een windgeleider, die ervoor zorgt dat de rijwind over de twee personen gaat. Het dragen van een helm is weliswaar niet verplicht, maar je doet er wel verstandig aan een hard hoofddeksel te dragen. Een insect komt op snelheid aan als een kiezel. Weet dat de V12 Speedster liefst 350 km/h snel is!

Vliegeniersbril

De carrosserielijn is een directe verwijzing naar de succesvolle racewagen. Die DBR1 had een kleine voorruit en geen dak. Na een race was het gezicht van de coureur bedekt met een laag vuil, behalve rond de ogen want dat werd afgedekt door een vliegeniersbril. Aston martin speedster

Minimaal 700 pk

Onder de lange, vlakke neus schuilt, zoals de naam al verklapt een V12-motor met twee turbo’s. We kennen de krachtbron uit de DB11 en DBS. Het vermogen komt overeen met dat van de DBS, dus minimaal 700 pk op de achterwielen. Het prestatieniveau moet net als de rijsensatie ongekend zijn.

Aston Martin CC100

CC100

Aston Martin heeft nog geen prijskaartje gecommuniceerd. Het is überhaupt de vraag of er nog een van de 88 exemplaren beschikbaar is. De Aston Martin V12 Speedster mag dan geen ideale reisauto zijn, het is op zeker een collectors item. Mocht je nu denken dat je de V12 Speedster eerder hebt gezien, de Engelsen presenteerden in 2013 ter gelegenheid van hun 100e verjaardag nota bene als ode aan de winnende DBR1. De CC100 gedoopte speedster ging destijds niet in productie. Het wachten is op het startschot voor de V12 Speedster.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.