Autovisie
Autovisie Nieuws 11 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

De Aston Martin DBX kan nu echt in productie

Drie jaar nadat Aston Martin besloot om de voormalige hangars van de Royal Air Force in St Athan om te bouwen tot een productiefaciliteit voor zijn SUV en Lagonda-modellen, opende de huidige topman van het legendarische Engelse merk de fabriek. Vanaf april rolt in Wales de kakelverse DBX van de band.

Aston Martin Wales, DBX

De opening vond enkele weken na de onthulling van Aston Martins eerste SUV, de DBX, plaats. Uit de fabriek kwamen toen al enkele pre-productie-auto’s gerold, die vervolgens naar Azië, Noord-Amerika en Europa voor een show- en dealertoer gingen. Eind november deed de SUV ook de twee Nederlandse dealers aan, zodat de geïnteresseerden reeds kennis met de nieuweling konden maken. De productiestart van de 260.000 euro kostende Aston Martin DBX staat pas voor april gepland. De eerste kopers kunnen de sleutel van hun vijfpersoons Aston omstreeks juli verwachten.

Aston Martin gamma

De verkoopverwachtingen zijn hooggespannen. Niet alleen omdat de Engelse autobouwer nu een fonkelnieuwe fabriek voor de SUV laat draaien, een model als de DBX maakte tot op heden geen deel uit van Aston Martins leveringsprogramma. Toch gaat de autobouwer er van uit dat met het kakelverse model de afzet van Aston Martin zal verdubbelen. De fabrikant houdt rekening met een productievolume van 5000 stuks per jaar, terwijl het merk van zijn sportwagens in 2017 net zo veel exemplaren wist te verkopen. Daarnaast heeft Aston Martin in de afgelopen jaar fors geïnvesteerd in een nieuwe productlijn. Beginnend met de DB11. De Vantage en de DBS volgden. In gesprek met Autovisie liet Aston Martin-topman Andy Palmer destijds weten dat de inkomsten van de sportwagens de fundering van de DBX moesten vormen, terwijl de SUV vervolgens de investering in de Lagonda-modellen moet financieren. Uiteindelijk moet Astons programma uit zeven modellen bestaan, inclusief de elektrisch aangedreven Lagonda’s. Het vernieuwde programma, dat rond 2023 compleet zal zijn, moet het productievolume van de Engelse autobouwer op 14.000 stuks per jaar brengen. Ter vergelijking, afgelopen jaar bouwde Aston Martin precies 6.441 auto’s. De productie van de sportwagens Vantage, DB11 en DBS blijft in de thuishaven Gaydon. De DBX ziet in Wales het levenslicht, waar later ook de Lagonda’s vandaan moeten komen.

Video Aston Martin DBX

Maak kennis met de Aston Martin DBX. Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen stelt de SUV aan je voor.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.