De Aston Martin DBX kan nu echt in productie
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fdsc4347-e1575963751133.jpg)
Drie jaar nadat Aston Martin besloot om de voormalige hangars van de Royal Air Force in St Athan om te bouwen tot een productiefaciliteit voor zijn SUV en Lagonda-modellen, opende de huidige topman van het legendarische Engelse merk de fabriek. Vanaf april rolt in Wales de kakelverse DBX van de band.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fdsc4860-e1575963726986.jpg)
De opening vond enkele weken na de onthulling van Aston Martins eerste SUV, de DBX, plaats. Uit de fabriek kwamen toen al enkele pre-productie-auto’s gerold, die vervolgens naar Azië, Noord-Amerika en Europa voor een show- en dealertoer gingen. Eind november deed de SUV ook de twee Nederlandse dealers aan, zodat de geïnteresseerden reeds kennis met de nieuweling konden maken. De productiestart van de 260.000 euro kostende Aston Martin DBX staat pas voor april gepland. De eerste kopers kunnen de sleutel van hun vijfpersoons Aston omstreeks juli verwachten.
Aston Martin gamma
De verkoopverwachtingen zijn hooggespannen. Niet alleen omdat de Engelse autobouwer nu een fonkelnieuwe fabriek voor de SUV laat draaien, een model als de DBX maakte tot op heden geen deel uit van Aston Martins leveringsprogramma. Toch gaat de autobouwer er van uit dat met het kakelverse model de afzet van Aston Martin zal verdubbelen. De fabrikant houdt rekening met een productievolume van 5000 stuks per jaar, terwijl het merk van zijn sportwagens in 2017 net zo veel exemplaren wist te verkopen. Daarnaast heeft Aston Martin in de afgelopen jaar fors geïnvesteerd in een nieuwe productlijn. Beginnend met de DB11. De Vantage en de DBS volgden. In gesprek met Autovisie liet Aston Martin-topman Andy Palmer destijds weten dat de inkomsten van de sportwagens de fundering van de DBX moesten vormen, terwijl de SUV vervolgens de investering in de Lagonda-modellen moet financieren. Uiteindelijk moet Astons programma uit zeven modellen bestaan, inclusief de elektrisch aangedreven Lagonda’s. Het vernieuwde programma, dat rond 2023 compleet zal zijn, moet het productievolume van de Engelse autobouwer op 14.000 stuks per jaar brengen. Ter vergelijking, afgelopen jaar bouwde Aston Martin precies 6.441 auto’s. De productie van de sportwagens Vantage, DB11 en DBS blijft in de thuishaven Gaydon. De DBX ziet in Wales het levenslicht, waar later ook de Lagonda’s vandaan moeten komen.
Video Aston Martin DBX
Maak kennis met de Aston Martin DBX. Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen stelt de SUV aan je voor.
Lees ook:
Ook interessant
-
Kabinet trekt 125 miljoen uit voor waterstof, dit zijn de plannen
-
Review SsangYong Torres – Te bestellen als je ‘m echt wil hebben
-
Covermodel: Fiat 2300 Coupé, ‘Een waardig topmodel’
-
Lege accu? Dit kost het als je strandt met je elektrische auto
-
Deze auto’s moet je nooit kopen volgens ChatGPT
-
Occasions: 3 comfortabele top-middenklassers voor 15.000 euro
-
Deze zelfgebouwde Saab EX kan van jou zijn, en dat wil je
-
Waarom is LPG zo goedkoop?
-
Lotus-fans opgelet, deze speciale Bac Mono R is alles wat je wil!
-
Deze sportauto kan je rijden van een AOW-uitkering
-
Dit is de Tesla Cybertruck als politieauto, en die kan echt komen
-
Benzine toch niet duurder!