“Aston Martin Cygnet is bizar voorbeeld van CO2-dictatuur”
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F02%2Faston_martin_cygnet_4.jpg)
Meer dan 43 mille vragen voor een opgedirkte Toyota iQ? Schaamteloos misschien, maar Aston Martin deed het zonder blikken of blozen. En wonderwel vonden we de Cygnet nog best te pruimen ook.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F02%2Faston_martin_cygnet_14.jpg)
“De CO2-dictatuur heeft al heel wat teweeg gebracht”, schreef Autovisie-redacteur Jaco Bijlsma in 2011, “maar de nieuwe Aston Martin Cygnet claimt de beker voor het meest bizarre voorbeeld.” Het kleintje bestond met slechts één reden: om de gemiddelde CO2-uitstoot van de louter met acht- en twaalfcilinders gezegende Aston Martin-familie terug te schroeven om zo aan de steeds strengere milieueisen te voldoen.
Een eigen model ontwikkelen was voor het Britse merk echter te duur en zou bovendien te lang duren. Daarom werd de Toyota iQ geadopteerd en omgetoverd tot een loot aan de Aston Martin-stam. “Ogenschijnlijk een mission impossible voor een merk met een traditie van uiterst exclusieve sportauto’s”, vond Bijlsma. “Want hoe je zo’n onecht kind ook hebt vermomd, velen zullen het toch een Toyota blijven noemen.”
“Hoe je een onecht kind ook vermomd, velen zullen het een Toyota blijven noemen”
En toch, Aston Martin leverde met de Cygnet geen half werk. De transformatie kostte maar liefst 150 arbeidsuren per auto. “Alle losse carrosseriedelen worden vervangen door Aston Martin only items”, schreef de huidige Autovisie-chef. “Kijk naar die neus, dan zie je niet alleen de onmiskenbare grille met echte aluminium spijlen, maar veel meer. […] De koplampen zijn nog iQ, maar ze zijn aangevuld met (fake) inlaatroosters die de visuele impact verstrekken.”
“Het hele interieur van de Cygnet is verpakt in het beste leer van huisleverancier Bridge of Weir”, ging hij verder. “Met mooie stiknaden en desgewenst aangevuld met alcantara, dat ook voor de hemelbekleding is gebruikt. […] Wat mooi is, zijn het andere stuur, de metalen deuropeners, de aluminium pook en de handgepolijste basis daaromheen. Er hangt een heel andere sfeer dan in een iQ-cockpit.”
Klik hier om het originele artikel te bekijken.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F02%2FCygnet-AV.jpg)
Lees ook:
Ook interessant
-
Xpeng keer terug met G9 en P7 en gaat strijd aan met Tesla
-
Vergeet Lightyear, hier is de betaalbare zonneauto van Aptera
-
Tesla Roadster valt in het niet bij Nissan Max-Out cabrio
-
Occasions opnieuw duurder, maar kopers willen niet meer betalen
-
Toyota komt met bijzondere elektrische bakfiets
-
Skoda Enyaq RS iV breekt twee wereldrecords voor driften
-
Dit is hoeveel elektrische auto’s er daadwerkelijk in Europa worden verkocht
-
Dit zijn de 5 populairste nieuwe auto’s van het moment
-
Duik in de prijslijst: NIO ET5 – moet Tesla zich zorgen maken?
-
Mazda laat gloednieuwe CX-90 zien, de krachtigste tot nu toe
-
Dit is hoe lang je schadevrij jaren geldig zijn
-
Subaru Solterra en Toyota bZ4X krijgen broodnodige update