Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 15 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Arquus Scarabee is hybride legervoertuig van Volvo

Wie aan een grote stationwagen denkt, denkt meteen aan Volvo. Dat merk heeft nu wel een heel bijzondere creatie gebouwd: een legervoertuig genaamd de Arquus Scarabee. 

Arquus Scarabee

Volvo is beroemd geworden door onder andere het bouwen van grote familie-auto’s.  De laatste jaren neigt het merk steeds meer richting terreinwagens met de XC-serie en Cross Country-uitvoeringen van hun auto’s. Maar sinds vorig jaar zijn de merkgenoten van Volvo Group bezig met nog zwaarder geschut. In 2018 kochten de Zweden Arquus Defense, een merk dat tot dan toe onder Renault Trucks Defense viel. Nu is daar een heus legervoertuig, in de naam van de Scarabee, van de band gerold.

Krab

En dat is niet zomaar een sterk en zwaar legervoertuig. Het meest vernuftige is namelijk zijn vierwielbesturing, waardoor de Scarabee zijwaarts kan manoeuvreren. In die positie beweegt de wagen een beetje zoals een krab op het strand doet. Wie goed kijkt, ziet ook in het uiterlijk van de Scarabee iets van dat dier terug.

Van dieren is het een kleine stap naar het milieu. Want ja, in dat straatje lijkt de aandrijving van dit voertuig ook de passen. De militair van Volvo wordt aangedreven door een 300 pk sterke dieselmotor in combinatie met een 77 kWh elektrische motor. Die liggen beide aan de achterkant van de auto. Maar dat hebben ze natuurlijk niet gedaan om de wagen zuiniger te maken. De hybridetechniek zorgt ervoor dat de 5,987 kg wat makkelijker en sneller in beweging komen.

Air drop

De wagen is ook nog eens zo ontworpen dat al die kilo’s zo uit de lucht kunnen komen vallen. De Arquus Scarabee is namelijk geschikt voor ‘Air drop’. Daardoor gaat het gerucht dat ‘ie de uitgelezen kandidaat is om in 2025 de Franse vloot van legervoertuigen te vervangen.

Naast deze creatie van de Volvo Group, zit de andere tak van het Volvo-merk, Volvo Cars, ook niet stil als het om kogelwering gaat. Vorige maand werd duidelijk dat de auto-tak van Volvo in samenwerking met het Duitse Trasco gepantserde uitvoeringen van hun auto’s op de markt brengt. De zwaarste aankleding kan enkel op de XC90 worden besteld, maar ook de XC60 kan worden omgebouwd tot een gepantserde SUV. Verwachte kopers: hulporganisaties, topfunctionarissen en criminelen.

Bron: Popular Mechanics

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.