Andy Wallace: ‘ik vloog met de Chiron op 447km/h’
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fbugatti-chiron-490-2.jpg)
Tijdens de recordpoging met de Bugati Chiron Super Sport 300+ had testcoureur Andy Wallace een angsmomentje. Toen de auto 447 kilometer per uur aantikte had hij geen wiel op de grond.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fbugatti-chiron-490-14.jpg)
Vorige week bewees Bugatti dat het de bouwer van de snelste wagens ter wereld is. Het merk zette testcoureur Andy Wallace achter het stuur van een aangepaste Chiron en liet hem rondjes rijden over de Ehra-Lessien testbaan. Het doel: de magische grens van 300 mijl per uur (483 km/h) te doorbreken. Uiteindelijk haalde Wallace 490+ km/h en was het doel bereikt, maar niet zonder schrikmoment.
Sprong
“De ondergrond wisselt als je uit de bocht naar het rechte stuk rijdt. Ik noemde het een schans en een sprong, en iedereen vroeg zich af waarom ik het zo bleeft noemen. Dat was totdat ze naar de data keken en ze erachter kwamen dat het ook echt een sprong was. In dit geval gebeurde het bij 447 km/h tijdens de recordpoging,” vertelt Wallace tegenover Which Car.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fbugatti-super-sport-300-2.jpg)
Bij het uitkomen van de bocht sluit het wegdek niet helemaal naadloos aan. Het gaat van een nieuw wegdek naar een iets oudere. Wallace moest daar rekening mee houden en tegelijkertijd zoveel mogelijk vermogen op de wielen houden. Van het gas gaan was geen optie. “Je kunt je voet niet van het gaspedaal halen. Sterker nog, als je dat doet, dan maak je het alleen maar erger. Dan verandert de hoek van de auto aan de voorkant en dat levert je een gigantische berg problemen op,” aldus Wallace. “Je kunt beter het gaspedaal op de grond houden, wat inhoudt dat je er weinig aan kunt doen. Je moet maar hopen dat het allemaal goed gaat.”
Ervaring
Gelukkig had Wallace al wat ervaring met vliegen in Bugatti’s. Hij beschrijft dat ze eigenlijk best stabiel zijn als ze alle vier de wielen in de lucht hebben. “De Chiron komt altijd neer op alle vier de wielen. Hij kantelt nooit in de lucht, hij gaat gewoon op en neer. Dat was in dit geval erg handig.”
Lees ook:
Ook interessant
-
Hier zit de ‘geheime’ kluis in de Ford Explorer
-
Autovisie Kennisquiz: opmerkelijke politieauto’s
-
Je raadt nooit hoe extreem veel duurder occasions van Audi zijn geworden
-
Waarom deze klassieke lelijkerd bijna 350.000 euro kost
-
De Ford Capri komt terug! Maar niet zoals jij zou willen…
-
Volkswagen-diesel gehad? Dit is hoeveel compensatie je moet krijgen
-
Hoe Ford 3 miljard dollar verliest op de populairste auto van Amerika
-
Je elektrische auto draadloos opladen kan sneller dan je denkt
-
Gaat Genesis Tesla in Europa verslaan met een nieuwe elektrische auto?
-
Eigenaren elektrische auto niet meer bang voor lege accu
-
Volkswagen neemt afscheid van legendarisch model
-
Dit is hoe sommige flitspalen kunnen zien of je gedronken hebt