Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 27 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Shoppinggigant Amazon stapt in zelfrijdende auto’s

Amazon koopt de ontwikkelaar van zelfsturende auto’s Zoox. Dit bedrijf uit Californië werkt aan een autonoom sturende elektrische auto die specifiek is bedoeld voor taxidiensten, maar er zijn meer mogelijkheden.

Met de overname zet Amazon mogelijk in op een eigen taxidienst. Kenners houden er ook rekening mee dat het techconcern de kosten voor het bezorgen van onlineaankopen omlaag wil brengen met behulp van Zoox’ technologie.

‘Amazon telt 1 miljard neer voor Zoox’

Welk bedrag de webwinkelgigant voor Zoox neertelt, is officieel niet bekendgemaakt. Verschillende media, waaronder The Financial Times, spreken van een overnamebedrag van ruim 1 miljard dollar. Zoox werd in 2014 opgericht en heeft zo’n 1000 werknemers.

Het bedrijf blijft zelfstandig opereren. Aicha Evans en Jesse Levinson, de mede-oprichters en respectievelijk CEO en technisch directeur, blijven aan. Net als Uber is Zoox bezig met autonome technologie. Het gaat niet zozeer om het ontwikkelen van een volledig eigen auto (zoals Tesla wel wil), maar meer om het combineren van autonome voertuigen en een eigen wagen­park­beheer­systeem.

zoox
De oprichters van Zoox poseren voor een prototype van hun bidirectionele voertuig. (Afbeelding: Zoox)

Dit is de auto van Zoox

Zoox werk momentel aan een bidirectionele auto, zonder stuur. Dat wil zeggen dat de voor- en achterkant niet van elkaar te onderscheiden zijn. Aanvankelijk zouden tests dit jaar beginnen, maar de coronapandemie heeft de ontwikkeling van het voertuig vertraagd. Zoox test zijn technologie al in Toyota-auto’s in Las Vegas en San Francisco, maar ook dit gaat moeizaam door COVID.

Toekomstige Zoox-voertuigen zouden niet alleen als taxi kunnen dienen, maar kunnen ook van pas komen voor leveringen van Amazon-producten. De shopinggigant werkt ook aan drones en autonome robots, maar die zijn nog lang niet klaar. Zoox is overigens niet de eerste acquisitie van Amazon in deze sector: de groep investeerde eerder ook in Aurora Innovation Capital (autonome rijtechnologie) en Rivian (elektrische aandrijving).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.