Autovisie
Autovisie Nieuws 24 okt 2016
Leestijd: 1 minuut

Airbus: ‘Vliegende taxi over 4 jaar in de lucht’

Aah, de vliegende auto… Die wordt al aangekondigd sinds het begin van de vorige eeuw. Maar nu komt ‘ie er echt hoor: heus, voorwaar en werkelijk waarachtig. Vraag maar aan Airbus, dat in 2020 met deze ‘zelfvliegende’ Vahana zegt te komen.

Airbus Vahana - Autovisie.nl

Silicon Valley

De ontwikkeling van de Vahana is dit jaar begonnen en is het eerste project van A3, een Silicon Valley-denktank die onderdeel is van Airbus. En als de concepttekeningen een beetje realistisch zijn, moet er in 2020 een helikopterachtige machine staan met vleugels die naar boven kunnen kantelen en een cockpitkap die net als een vizier van een integraalhelm omhoog schuift.

Detecteren en vermijden

“Het vliegtuig dat wij bouwen heeft geen start- en landingsbaan nodig, is zelfvliegend en kan automatisch obstakels en andere vliegtuigen detecteren en vermijden”, aldus A3-directeur Rodin Lyasoff. “[Vahana is] ontworpen om een persoon of een hoeveelheid vracht te vervoeren en moet het eerste passagiersvliegtuig worden dat zonder piloot mag vliegen.”

Taxi bestellen

Volgens A3 gaat de Vahana in de toekomst ingezet worden via een Uber-achtige service. Klanten kunnen dan een vliegende taxi bestellen met een app op hun smartphone. Zover is het echter nog niet, geeft Lyasoff toe. “De technologie die we nodig hebben voor de ontwikkeling van de Vahana, zoals op het gebied van batterijen, motoren en avionica, is er nog niet helemaal.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.