Autovisie
Autovisie Nieuws 20 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

Afgehamerd: Miljoenenregen in Scottsdale

Dat Ferrari’s op veilingen miljoenen euro’s binnen harken, is voor gewone stervelingen weliswaar verbijsterend, maar in klassiekerland nauwelijks nog opvallend. Alleen al bij RM Auctions gingen dit weekend elf ‘steigerende paarden’ door de grens van de zes nullen, dus het is gemakkelijk om te vergeten dat er nog veel meer moois werd afgehamerd.

Ferrari 250 LM (1964)

De overheersing van de rode brigade is inmiddels zo absoluut, dat niemand meer opkijkt van de veilingrecords die links en rechts sneuvelen. Afgelopen vrijdag was het raak in Scottsdale, Arizona, waar diverse veilinghuizen honderden klassiekers het podium op reden. Bij RM Auctions werd een Ferrari 250 LM uit 1964 bij opbod verkocht en de hamer kwam pas naar beneden toen iemand 8,3 miljoen euro geboden had, een verbetering ten opzichte van het hoogste bedrag vorig jaar, toen 7,6 miljoen euro werd neergeteld voor een Ferrari 250 GT LWB California Spider.

Enfin, in de schaduw van de overheersers uit Maranello waren ook andere vierwielers dusdanig populair dat ze verzamelaars ertoe bewogen minstens 1 miljoen euro op tafel te leggen. De Mercedes-Benz 300 SL bijvoorbeeld. Bij Gooding & Company vond een donkergrijze Roadster voor 1,35 miljoen euro een nieuwe eigenaar en bij RM Auctions ‘deed’ een rood exemplaar ruim 1 miljoen euro. Een zilvergrijze ‘Gullwing’-coupé ging voor bijna 1,3 miljoen euro weg en een Roadster in dezelfde kleur bleef voor iets meer dan dat bedrag onverkocht.

Een Nederlands tintje aan de miljoenenparade in Scottsdale gaf de Porsche 906 Carrera 6 die in 1966 door Ben Pon werd aangeschaft voor het Racing Team Holland. Chassisnummer 906-134 werd onder meer gereden door Gijs van Lennep, Wim Loos en Ben Pon zelf en bracht afgelopen weekend 1,65 miljoen euro op bij de Gooding & Company-veiling. Andere Porsches die verkoopsucces hadden, waren een 904 Carrera GTS uit 1965 (RM Auctions) en een 959 Sport uit 1988 (Gooding & Company), met opbrengsten van respectievelijk 1,4 miljoen euro en 1,47 miljoen euro.

De Lamborghini Miura – regelmatig genoemd als de vraag ‘wat is de mooiste auto ooit gemaakt?’ ter sprake komt – balanceert op de grens tussen veel geld waard en heel erg veel geld waard. Een appelgroene P400S uit 1970 maakte bij Gooding & Company ‘slechts’ 996.721 euro los, terwijl eenzelfde model bij RM Auctions voor ruim 840.000 euro onverkocht bleef. De raceklare Lamborghini Miura SVJ uit 1971 deed het stukken beter. Een koper bleef zijn hand opsteken totdat er meer dan 1,6 miljoen euro werd afgeroepen.

En dan houdt het eigenlijk wel zo’n beetje op. Ferrari, Mercedes-Benz, Porsche en Lamborghini hebben een miljoenenoligopolie. Het viertal is als het grote Romeinse Rijk tegenover het dappere Gallische dorpje van Bentley, BMW en Maserati. Dat zijn namelijk de enige merken die in Scottsdale nog een vuistje konden maken in de vorm van een R-Type Continental Sports Saloon uit 1953 voor 1,3 miljoen, een 507 Series II uit 1959 voor 1,56 miljoen en een 3500 GT Spyder uit 1961 voor 1,16 miljoen.

Foto’s: RM Auctions en Gooding & Company

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.