Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 16 aug 2016
Leestijd: 1 minuut

Absoluut uniek ‘tussenmodel’: Koenigsegg Agera XS

Pardoes heeft Koenigsegg een nieuw uniek model onthuld, de Koenigsegg Agera XS. Eigenlijk vooral een variant op de bestaande Agera RS, maar wel met bijzondere noviteiten.

Koenigsegg Agera XS

Koenigsegg Agera XS

De Zweedse supercarfabrikant heeft deze ‘megacar’ volledig naar de wensen van een Amerikaanse klant gebouwd. Dat betekent tevens dat dit de eerste Koenigsegg is die fabriek-af volledig legaal op de Amerikaanse wegen mag rijden.

Bovendien beschikt de auto dankzij een 5,0 liter V8 met twee turbo’s over ‘ruim 1.300 pk’, verklaart de trotse eigenaar op zijn Instagram. Met een wagengewicht van 1.394kg kilogram betekent dat een vermogens-gewichtsverhouding van bijna 1:1. De Koeningsegg One:1, waar de Agera XS sterk aan verwant is, haalde die verhouding wel.

Koenigsegg Agera XS

One-off

Schakelen gaat middels de zeven verzetten van een automatische versnellingsbak met flippers, afkomstig uit de Agera RS. Daarmee is de Agera XS te plaatsen tussen de RS en de One:1, al gaat het dus wel om een one-off.

Ook het interieur is volledig naar smaak van de eigenaar samengesteld en bevat de meer comfortabele stoelen uit de Regera. Verder zijn er veel luxevoorzieningen, van climate control tot zelfs Apple CarPlay.

Helemaal uniek is de lak, ‘Karisserie Orange’, die ontwikkeld is door gebruik van onder meer goud en diamantstof. Daarnaast is er veel koolstofvezel gebruikt, ook voor de grootste achtervleugel die ooit op een Koeningsegg gemonteerd werd.

Koenigsegg Agera XS

Pebble Beach

De auto maakt zijn debuut voor het grote publiek al in de komende dagen, tijdens de Monterey Car Week – waar ook het Pebble Beach Concours d’Elegance onder valt. Bovendien neemt Koeningsegg naar dat evenement ook de Regera mee, die we onlangs nog in actie zagen als heftige rookmachine.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.