Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 15 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Meerdere aanklachten tegen Tesla wegens beursfraude

Tesla heeft al drie aanklachten aan de broek wegens beursfraude. Allemaal draaien ze om een tweet van topman Elon Musk, waarin hij schreef dat hij Tesla van de beurs zou halen en dat de financiering daarvoor op orde was.

Tesla CEO Elon Musk

“Ik denk erover om Tesla van de beurs te halen tegen 420 dollar per aandeel”, twitterde Musk. “De financiering is al geregeld.” Daarop schoot het aandeel Tesla omhoog. De handel werd zelfs even stilgelegd door de Securities and Exchange Commision (SEC), maar aan het einde van de dag kwam het aandeel toch nog 11 procent hoger uit.

Financiering nog niet rond

Investeerders zijn nu boos. Want het aandeel Tesla heeft klappen gehad nadat de SEC aankondigde een onderzoek te starten naar marktmanipulatie. Musk heeft namelijk verklaard dat de financiering voor het van de markt halen van Tesla nog helemaal niet rond is. Hij schreef nog in gesprek te zijn met een Saoedisch staatsfonds en diverse andere investeerders.

Short sellers dwarszitten

Dat zou dus betekenen dat zijn tweet misleidend was en dus beursfraude. In de nieuwste aanklacht tegen Tesla staat dat het twitterbericht van Musk een “poging was om de koers van het aandeel omhoog te manipuleren om ‘short sellers’ dwars te zitten”. Het is algemeen bekend dat Musk een hekel heeft aan beleggers die gokken op koersverlagingen.

Grillige acties

Volgens de New York Times zijn de directieleden van Tesla bezorgd over de grillige acties van hun CEO. Een aantal van hen zou al tegen Musk hebben gezegd dat hij moet stoppen met twitteren. Tot nu toe heeft hij dat nog niet gedaan. Musk blijft berichten op het social media-platform zetten over zijn plan om Tesla van de beurs te halen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.