Tijanni van Groeningen
Tijanni van Groeningen Nieuws 8 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Tekort aan laadpalen bij de helft van grootste dagattracties in Nederland

Volgens een onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl blijkt 48 procent van de best bezochte dagattracties in Nederland te weinig laadpalen aan te bieden. Een kwart van de belangrijkste uitjes biedt hun bezoekers zelfs helemaal niet de mogelijkheid om elektrische auto’s op te laden.

Methode

De attracties zijn uitgekozen op basis van de top 50 dagattracties in Nederland die een eigen parkeerterrein hebben. In het onderzoek is het aantal parkeerplaatsen met laadpunt afgezet tegen de bezoekersaantallen. Daarnaast werd ervan uitgegaan dat 50 procent van de bezoekers met de auto komt in groepjes van vier personen en dat 5,99 procent van de auto’s op de weg elektrisch rijden. Volgens het CBS is dat percentage van de huidige auto’s op de weg immers een volledig elektrische.

Bij deze berekeningen werd uitgegaan van de bezoekersaantallen tijdens coronajaar 2020. Het is dus mogelijk dat het tekort aan oplaadpalen bij veel attracties verder zal toenemen als steeds meer coronamaatregelen worden losgelaten.

EV, Laden, goedkoop
Mogelijk zitten er ook snelladers in de buurt van dagattracties, waardoor een laadpaal op de parkeerplaats niet direct noodzakelijk is.

Onvoldoende laadpunten

De Keukenhof, het bloemenpark in Zuid-Holland, komt er het slechtst vanaf met een tekort van 18 oplaadpunten. Ook Ouwehands dierenpark (13), Toverland en Slagharen (beide een tekort van 11) hebben met een tekort te maken. Toverland laat echter aan Autovisie weten dat hun bezoekers wel degelijk behoefte hebben aan elektrische laadpalen. Zij zijn daarom in gesprek met een leverancier om deze palen op hun parkeerterrein te realiseren.

Daarnaast zegt de Keukenhof momenteel 12 vaste laadpalen te hebben waarin ze zelf hebben geïnvesteerd. “We willen onze bezoekers de gelegenheid geven om hun auto’s op te laden zodat zij onbezorgd kunnen genieten van een bezoek aan ons park.” Het bloemenpark geeft aan dat het toevoegen van laadpalen een belangrijke ontwikkeling is. “We krijgen regelmatig vragen van bezoekers, via mail of social media, of wij laadpalen hebben. Het is fijn dat we daar positief op kunnen antwoorden. Het hoort natuurlijk ook gewoon bij een moderne en gastvrije organisatie als de Keukenhof dat je deze mogelijkheid biedt voor bezoekers. We houden goed in de gaten hoe het zit met gebruik van de huidige laadpalen om in te kunnen spelen op toekomstige ontwikkelingen”, aldus de Keukenhof.

Verbeteringen

In september 2019 trad Bungalowparkoverzicht.nl ook al naar buiten met een soortgelijk onderzoek. Van de 53 onderzochte attractieparken bleek destijds 72 procent hiervan te weinig oplaadpalen te hebben.

De attractie met veruit de grootste toename is De Efteling. Daar zijn sinds 2019 maar liefst 60 nieuwe laadpalen geïnstalleerd, waardoor zij volgens het onderzoek nu een overschot van 115 laadpalen hebben. In Kaatsheuvel is men dus klaar voor de komst van veel meer elektro-auto’s. Hier vind je een overzicht met het aantal laadpalen per dagattractie.

Bijzonder record voor Efteling: meeste laadpalen in Benelux

Voordelen

Volgens de directeur van het Nederlands Kennisplatform Laadinfrastructuur (NKL) zitten er veel voordelen aan het toevoegen van oplaadpalen bij attractieparken. Uiteraard in eerste instantie vooral voor de bezoeker. “Een pluspunt dat je bij elektrische auto’s hebt is dat je kan laden terwijl je er niet bij bent. Je kunt dus met een relatief laag laadvermogen (publieke laadpalen leveren vaak een maximaal vermogen van 7 tot 11 kW) binnen 5 à 6 uur een auto volledig opladen”, aldus Ferwerda. Zo bespaar je weer een tripje naar een snellader op de terugweg.

laadpaal stad Nederland
(Afbeelding: Autovisie)

De voordelen voor de bezoeker zijn duidelijk. Maar ook de parken zelf kunnen de vruchten plukken van een uitgebreide laad-infrastructuur. “Als er de hele dag 20 auto’s aan het opladen zijn, heb je 20 grote batterijen die je aan je elektriciteitsnet hebt zitten. Daar kun je in de toekomst ook geld mee verdienen”, laat Ferwerda weten.

In Nederland zijn er verschillende instanties die het tekort aan laadpalen hebben aangestipt. Ondanks het feit dat Nederland in Europa een van de koplopers wat betreft het aantal laadpalen is, riepen ALD Automotive, Rai Vereniging en LeasePlan al op tot een snelle uitbreiding van het netwerk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.