Autovisie
Autovisie Nieuws 21 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

25 nieuwe James Bond-karakters erbij dankzij Aston Martin DB5 Goldfinger

Maar liefst 25 wereldburgers voelen zich komend jaar James Bond, nu Aston Martin is begonnen met de levering van de speciale DB5 Goldfinger Continuation. De 25 natuurgetrouwe kopieën van de beroemde filmauto zijn onderweg naar de gefortuneerde kopers.

In ieder geval één auto zet koers naar de Benelux. De liefhebber bestelde zijn exemplaar alweer ruim een jaar geleden. De fabrikant maakte toen bekend dat het 25 exemplaren van de legendarische filmauto ging maken. En die auto is niet zomaar een DB5 met de kentekenplaten zoals gebruikt in de filmserie, ook de gadgets die de dienstauto van James Bond zo karakteriseren zijn aanwezig!

4500 uur

De auto, met een prijskaartje van enkele miljoenen euro’s, is naar voorbeeld van de auto uit de film Goldfinger gebouwd. Hij wordt vervaardigd in de aloude Aston Martin-fabriek in Newport Pagnell, waar tot het begin van dit millennium alle sportwagens van het merk het levenslicht zagen. Inclusief de originele DB5! De vaklieden van Aston Martin besteedden maar liefst 4500 uur aan de bouw van de Continuation. Dat is langer dan de totale filmopnames van Goldfinger uit 1964; die stonden er in 19 weken op.

Maar liefst 25 wereldburgers voelen zich komend jaar James Bond, nu Aston Martin is begonnen met de levering van de speciale DB5 Goldfinger Continuation.

Oliespoor

De DB5 Goldfinger Continuation heeft weliswaar de gadgets waarover de geheim agent beschikte, maar dat moet niet te letterlijk worden opgevat. Zodra je op de knop van het aan de achterzijde oliespuitende systeem drukt, gebeurt er niets. Nogal wiedes, want wie wil er een oliespoor op de weg? Maar ook de voorste machinegeweren (zonder kogels…), de omhoog schuivende ‘kogelvrije’ plaat en de uitschuifbare wielmoeren zijn aanwezig.

Schietstoel

Wat je apart op je wensenlijstje moest aangeven, was het uitneembare paneel in het dak boven de voorste passagiersstoel, waardoor het lijkt alsof de auto over de schietstoel beschikt. Een Handige Harry kan wel een systeem bedenken om die stoel daadwerkelijk te lanceren, toch…? Verder zitten op de DB5 Goldfinger Continuation een radarscherm, een telefoon in de bestuurdersdeur, een omhoog klappende versnellingspookknop, knoppen in de armleuning en middentunnel en een berglade onder de voorstoel.

Maar liefst 25 wereldburgers voelen zich komend jaar James Bond, nu Aston Martin is begonnen met de levering van de speciale DB5 Goldfinger Continuation.

Spionnenfoefjes

De spionnenfoefjes die in de originele filmauto’s waren verwerkt, kwamen uit de koker van production designer Ken Adam. Hij was geïnspireerd door zijn ervaringen bij de Engelse luchtmacht in de Tweede Wereldoorlog. Voor de remake van al die gadgets heeft Aston Martin EON Productions bij het project betrokken. Dat bedrijf was en is verantwoordelijk voor de productie van de Bond-films.

Silver Birch

De finishing touch van alle modellen is uiteraard de exacte kleur van de filmauto. Aston Martin spuit ‘m in de tint Silver Birch, net als het origineel op het aluminium, handgeklopte koetswerk had. Onder de motorkap hangt een 4,0-liter zescilinder benzinemotor met de kamers in lijn, drie carburateurs, een oliekoeler en een vermogen ongeveer 300 pk. Aan het motorblok koppelt Aston Martin een handgeschakelde vijfbak van ZF.

Geen kenteken

De auto’s gaan naar Europa, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten. De prijs bedraagt 2,5 miljoen euro, exclusief belastingen. O ja, je mag er vanwege alle gadgets niet mee de openbare weg op. Er wordt geen officieel kenteken afgegeven, ondanks het feit dat er een kentekenplaathouder voor drie nummerborden aanwezig is…

aston martin db5 goldfinger continuation_01

Het origineel

Waarschijnlijk bevinden zich onder de 25 nieuwe eigenaren mensen die graag het origineel zouden willen. Nu is zo’n originele DB5 uit Goldfinger héél moeilijk te verkrijgen. In 1964 werden er slechts vier filmauto’s gemaakt waarvan er nog drie bekend zijn. Een exemplaar staat in het Louwman Museum in Den Haag.

Originele geveild

In 1965 bouwde Aston Martin twee DB5’s om voor de volgende Bond-film Thunderball. Een daarvan werd enige tijd geleden geveild voor het astronomische bedrag van 6,4 miljoen dollar. Een jaar of vijftien geleden leverde een exemplaar uit Goldfinger iets meer dan twee miljoen dollar op.

Meer dan alleen de DB5

Aston Martin is in twaalf James Bondfilms te zien. Zo rijdt Timothy Dalton (The Living Daylights, 1987) in een V8 Vantage Volante, Pierce Brosnan (Die Another Day, 2002) in een Vanquish. Het merk, in de vorm van een DBS, komt zelfs voor in de enige film waarin George Lazenby 007 speelde, On Her Majesty’s Secret Service uit 1969. De enige Bond die nooit in een Aston Martin reed – althans niet op het witte doek – is de legendarische Roger Moore. Hij reed onder andere in een Renault 11… Ook leuk!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.