Stijn Kuster
Stijn Kuster Extra 25 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Bijzonder design: Zo werken de klapkoplampen van de Volvo EX90

Het is alweer even gelden dat Volvo de volledig elektrische EX90 onthulde. Het design heeft veel weg van de XC90, maar kent toch wat bijzondere designelementen. In dit artikel gaan we in op de klapkoplampen.

Wil je meer weten van het model? Klik dan hier om een abonnement te nemen op Autovisie en het uitgebreide artikel in nummer 24 te lezen.

Zo werken de klapkoplampen van de Volvo EX90

Een bijzonder designelement van die Volvo EX90 is dus de klapkoplamp. Het is niet een unit die we bijvoorbeeld kennen van de eerste generatie Mazda MX-5 of Lamborghini Diablo. Dit soort lampen zijn immers verboden om weer in productie te nemen. Dit heeft met voetgangersveiligheid te maken.

Mazda MX-5, klapkoplampen
Mazda MX-5 NA. (Afbeelding: Wheelsage)

Maar hoe werken de klapkoplampen van de Volvo EX90 dan? In eerste instantie is de unit gewoon de bekende Mjölnir, de hamer van Thor. Maar in actie transformeert de lamp.

Volvo EX90, klapkoplampen, design
(Afbeelding: Volvo)

“De klapkoplamp is meer een gimmick dan een nuttig item”, legt hoofddesigner Robin Page aan Autovisie uit. Het lig­gende deel opent fysiek in twee helften als een ooglid. Daarachter komt het dimlicht tevoorschijn.

Volvo EX90, klapkoplampen, design
(Afbeelding: Volvo)

“De twee lichtstroken aan weerszijden van de achterruit zijn uit veiligheidsoverwegingen gekozen. Door deze lampen hoog te plaatsen is de auto beter zichtbaar in het donker”, aldus Page.

Hoe zit dat eruit?

Hoe die bewegende klapkoplamp van de Volvo EX90 er uiteindelijk uitziet, zie je in onderstaande video.

Volvo EX90 nog niet te bestellen zonder klapkoplampen

Als je de Volvo EX90 nu bestelt, kan dit enkel met deze koplampen. Dit komt omdat je de auto nu enkel met het ‘Ultra-pakket’ kan bestellen. De auto kost dan meer dan 102 mille. Duiken we in de prijslijst van het model, dan zien we dat de koplampen niet tot de standaarduitrusting behoren. Naar verluidt kan je in een later stadium de EX90 zonder de bijzondere klapkoplamp bestellen, al maakt dat het design wel minder uniek.

Is dit de mooiste Alfa Romeo ooit? Giulia SWB Zagato

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.