Autovisie
Autovisie Extra 5 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

4 must-haves: Tyrell P34 en meer!

Autoliefhebberij, het draait om zoveel meer dan alleen auto’s. Of je nu racet op het circuit of modelauto’s spaart, binnen de autowereld vind je verschillende hobby’s. Wij selecteren vier toffe must-haves voor jou als autofanaat.

Tyrrell P34 Spark 1:18 € 160,-

Eén van de meest bekende en tot de verbeelding sprekende Formule 1-auto’s aller tijden is de Tyrrell P34, oftewel de zeswieler. De vier kleine voorwielen waren aerodynamisch gunstiger en gaven meer grip dan twee normale wielen. Het werd geen succes. In de twee seizoenen dat de P34 is ingezet, was er maar één overwinning te vieren: Jody Scheckter won de Zweedse Grand Prix in 1976. In ’77 verscheen een verbeterde versie, maar er viel weinig meer te vieren. Spark maakt nu een prachtig 1 op 18-miniatuur van die tweede versie, in dit geval gereden door Ronnie Peterson. Banden-fabrikant Goodyear staakte de productie van de kleine bandenmaat en daarmee was het lot van de zeswieler bezegeld.

Polaroid Go € 119,99,-

Meer retro dan een polaroid camera ga je het niet krijgen. Ondanks dat we allemaal een uitstekende camera op onze smartphones hebben, blijft deze ‘ouderwetse’ manier van fotograferen enorm populair. Gelukkig gaan ook deze camera’s met de tijd mee, zonder daarbij hun charme te verliezen. Een mooi voorbeeld daarvan is de nieuwe Polaroid Go. Deze instant camera maakt prachtige foto’s. Daarnaast is hij met zijn grote batterij en selfie-spiegel enorm veelzijdig. Alles wat je mag verwachten van een instant camera, maar dan in een kleiner jasje. De Go is namelijk de kleinste camera die Polaroid ooit gemaakt heeft.

Apple iMac vanaf € 1.449,-

Op veel punten is de nieuwe Apple iMac alles behalve retro. Dankzij de geavanceerde M1-chip is hij krachtiger dan ooit en ook alle andere specificaties zijn zeer indrukwekkend. Toch is deze nieuwste versie van de welbekende Apple computer ook een ode aan het verleden. Net als de klassieker uit de jaren ‘90 is het nieuwste model er namelijk weer in verschillende kleuren. Naast zilver kun je kiezen voor groen, geel, oranje, roze, paars en blauw. Een mooie knipoog naar het verleden toen Apple de wereld veroverde met haar kleurrijke computers.

Citeria AutoCult € 90,-

Nee, Joop Donkervoort was niet de eerste Nederlander die sportwagens wilde bouwen. Waar Joop zeer succesvol was, ging het helemaal mis voor ‘Puck’ van Beekum. Deze Scheveningse garagehouder introduceerde met veel tamtam in 1958 deze Citeria, een tweezitter met kunststof koetswerk en een luchtgekoelde tweecilindermotor uit een BMW 600. Het was niet de zeer stevige prijs (fl. 7450, evenveel als een Opel Rekord) waardoor de Citeria flopte. Van Beekum had fraude gepleegd en ging achter de tralies, het bedrijf ging failliet en dat was het einde van het merk. Maar het enige prototype bestaat tot op de dag van vandaag nog. We kunnen het Duitse topmerk AutoCult alleen maar erkentelijk zijn dat ze nu een prachtig miniatuur uitbrengen van die volkomen unieke Citeria. Snel reageren is gewenst, want de oplage bedraagt slechts 333 stuks!

Ga voor veel meer actueel miniatuurautonieuws naar www.namac.nl. Uiteraard is elke verzamelaar van miniatuurauto’s lid van de NAMAC!

Deze pagina kwam tot stand in samenwerking met Manners.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.