Stijn Kuster
Stijn Kuster Campers 17 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Terugroepactie – Jouw gloednieuwe camper kan in brand vliegen

Het bedrijf AL-KO Vehicle Technology Electronics moet een flink aantal campers terugroepen na een probleem met het laadsysteem. Er is zelfs een kans op brand in jouw camper.

AL-KO Vehicle Technology Electronics is eigenaar van het merk CBE dat laadsystemen levert voor onder andere campers. Met de laadmodules genaamd de CSB2 en CSB2-LT, die vanaf 1 juni 2021 in campers geleverd worden, is nu een groot probleem.

Laadsysteem in campers kan voor brand zorgen

Het systeem zorgt ervoor dat je zowel de autoaccu als huishoudaccu van je camper kan opladen aan de 230 volt-paal op een camping. Ook kan het systeem een zonnepaneel aan beide accu’s koppelen. De nieuw gemonteerde laadsystemen kunnen niet goed tegen de piekspanning en raken hierdoor beschadigd. Het gevolg kan zijn: oververhitting en zelfs brand.

Camper, camping, terugroepactie, elektriciteit, laadsysteem
Met deze twee modules zijn problemen. Als je deze in je camper hebt, vervang ze dan zo snel mogelijk! (Afbeelding: CBE)

Heb je dergelijk systeem in je camper, dan wordt afgeraden dit nog te gebruiken. Via deze PDF kan je zien hoe je een nieuwe module voor het laadsysteem moet aanvragen en hoe je ‘m moet vervangen. Het nieuwe onderdeel wordt gratis aan kopers van een camper met het systeem verstrekt. Hoewel je het zelf op kan lossen, kan je ook even bellen met je dealer.

Onduidelijk of er al ongelukken zijn gebeurd

Of er al ongelukken met campers voorzien van het laadsysteem zijn geweest, is vooralsnog niet bekend. Om oververhitting en wellicht brand te voorkomen, moet je de module zo snel mogelijk vervangen.

Waarom je geen houten bankje in de camper wil

Maar de module is niet het enige gevaarlijke dat in een camper kan zitten, ook sommige bankjes of zittingen kunnen volgens experts levensgevaarlijk zijn. Autovisie dook vorig jaar in verschillende crashtests en bevindingen van experts en legt uit waarom je beter niet voor een houten bankje in je camper kan gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.