Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Video 24 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom de Maserati GranTurismo zo op z’n voorganger lijkt | Sjoerds Weetjes 336

Op de eerste foto’s oogde de Maserati GranTurismo niet zo nieuw als hij daadwerkelijk is. Heeft de designafdeling van Maserati zich er gemakkelijk vanaf gemaakt? In deze aflevering van Sjoerds Weetjes verklaart Sjoerd van Bilsen de ontwerpfilosofie achter de sportcoupé.

Wat zet Maserati grote stappen! Na jaren van stilte op het gebied van kakelverse producten trekt de autobouwer plotseling een serieus blik nieuwe modellen open. Het startschot van het productoffensief werd met de MC20 gegeven. Die sportwagen is er inmiddels als coupé en als spider.

Maserati GranTurismo, Grecale en GranCabrio

Vervolgens was het de beurt aan de Grecale, een crossover ónder de Levante. En dan verschijnt nu de Maserati GranTurismo, de opvolger van de gelijknamige coupé uit 2006 – 2019.

Waarom stratenmakers een hekel hebben aan de elektrische Maserati GranTurismo

Binnenkort volgt verdere familie-uitbreiding en wel in de vorm van de GranCabrio. Dan staat voor 2024 de vervanger van de Ghibli en Quattroporte op de agenda en wordt in 2025 de Levante afgelost. Alle modellen staan inmiddels klaar, ook al was dat voor Maserati een grote financiële en technische inspanning.

De designafdeling, de technische koppen, de marketingdivisie én de dealers smeekten op nieuwe producten, want er zat een groot gat in de introductiekalender. Dat is nu dus wel anders met de opeenvolging van verse modellen.

Maserati GranTurismo
(Afbeelding: Autovisie)

Wat is de filosofie achter het GranTurismo-design?

In deze aflevering staat de GranTurismo centraal, maar zijn nog verse en exclusieve broers MC20 en Grecale flankeren de sportcoupé. Daardoor kon je de nieuwe designstijl van Maserati goed zien.

Wat is merk-DNA? Wat is model-DNA? Dat legt Sjoerd je onder andere uit, aan de hand van de drie modellen. Hij gaat, zoals je van hem gewend bent, dieper op de filosofie van het model in.

Zouden de stoelen in deze Barbie Maserati Grecale ongezond dun zijn?

Waar dienen de lijnen op de motorkap voor? Hoe groot is de motorkap? Waarom kent het interieur een hoge middentunnel? Komt er ook een V8-motor in? Hoeveel pk leveren de elektromotoren? Het zijn allemaal vragen waarop Sjoerd een antwoord geeft.

Hij vertelt je nog meer over de GT. Hij geeft overigens aan dat je in Modena een standbeeld met de drietand kunt vinden, maar dat is in Bologna, de stad waar Maserati is begonnen. Waarom staat er dan Modena op de flank staat? Wacht niet langer, kijk meteen de video.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.