Stijn Kuster
Stijn Kuster Video 24 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Van de BYD Seal U gaan er dertien in een dozijn

Afgelopen jaar kwamen er extreem veel Chinese merken naar Nederland, waaronder BYD. Het merk introduceert na de Han, Tang, Atto 3, Seal en Dolphin nóg een EV in Europa: de BYD Seal U.

Hoewel zijn naam anders doet vermoeden, heeft het model onderhuids niets met de BYD Seal te maken. De auto is een facelift van de BYD Song, die in Azië ook als plug-in hybride wordt geleverd. Alleen in Europa wordt hij Seal U genoemd; de U staat voor Utility Vehicle.

BYD Seal U in twee varianten

Het model is bijna 4,80 meter lang, zo’n 1,90 meter breed en net geen 1,70 meter hoog, met een wielbasis van meer dan 2,70 meter. In de achterbak kan je 570 liter aan bagage kwijt en 1449 liter met de banken plat.

Er is keuze uit twee varianten. De Comfort heeft een 71,8 kWh batterij en de Design eentje van 87 kWh. Met de kleine accu komt de BYD maximaal 420 kilometer ver, de grote zou goed zijn voor een range van 500 kilometer.

Snelladen met maximaal 140 kW

Opladen kan met maximaal 11 kW AC en 140 kW DC. Let wel, die laatste waarde geldt voor de Design-uitvoering. De Comfort houdt het bij 115 kW voor gezien. Voor de laadtijd tot 80 procent batterijniveau maakt het niet uit, die ligt altijd op een half uur.

In de Seal U ligt altijd een 217 pk leverende elektromotor, waarmee de BYD in 9,3 seconden van stilstand naar 100 km/h gaat. De 2247 kilo wegende Design-versie is 0,3 seconden minder snel. Dat komt door het hogere gewicht van de batterij. De Comfort legt 2120 kilo in de schaal.

Design van Alfa Romeo-ontwerper

Hoewel de Seal U technisch gezien niets met de Seal te maken heeft, komt het design wel overeen. Opvallend aan de achterkant is dat BYD ervoor heeft gekozen om ‘Build Your Dreams’ niet langer uit te schrijven op de achterklep.

Het ontwerp van de Seal U komt uit de koker van Wolfgang Egger, die in het verleden verantwoordelijk was voor de Alfa Romeo 8C Competizione, Alfa Romeo 147 en Seat Ibiza. Net als veel Chinese EV’s oogt de BYD niet bijzonder onderscheidend. Nogal dertien in een dozijn.

BYD

Seal U

7 Score

Pluspunten

  • Veel interieurruimte
  • Goede afwerking interieur
  • Erg comfortabel

Minpunten

  • Geen inpiratievol design
  • Geen frunk

De BYD Seal U blinkt in niets uit ten opzichte van zijn concurrentie. Zijn specificaties doen ook niet of niet veel onder voor de andere auto’s in zijn klasse. De prijs is de enige pijler waar de SUV nog in uit kan blinken, maar die is niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.